ÅSIKT

”Hejda flyktingarna utanför EU:s gränser”

Norsk politiker vill avskräcka med läger för 2 miljoner asylsökande i Turkiet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Låt EU bygga ett flyktingläger i Turkiet med plats för två miljoner människor. Skicka sedan dit alla som söker asyl inom unionen. Där kan de vänta medan staterna prövar deras ansökan – en process som kan ta flera år.

Det skulle göra susen för att avskräcka folk. Så kan de europeiska ländernas ”nationella kulturella identitet och ekonomiska bärkraft” räddas. Den idén lanserade norska Fremskrittspartiets riksdagsledamot Christian Tybring-Gjedde i förra veckan. Den lilla petitess som står i vägen, FN:s: flyktingkonvention, som tvingar staterna att själva erbjuda skydd åt flyktingar, viftar han bort: den är ”daterad”, och hör ”forntiden till”.

Det låter som en stolle utan koll.

Men faktum är att EU-kommissionen nu umgås med idéer som inte ligger så långt borta. I maj väntas man lägga förslag om att upprätta asylcentra i länder som Sudan, Niger, Egypten och Tunisien, där flyktingarna kan få sin ansökan prövad. Nordafrika blir en gränsstation.

Bli inte förvånade om idén får luft under vingarna efter katastroferna på Medelhavet och motiveras med att stoppa smugglingen.

I själva verket passar det bra in i ett mönster där EU:s gränser dras utanför unionen. Det sker genom visumtvång och genom att man gjort flygbolagen ansvariga för att kolla papper. Men också genom att man betalar andra länder – Libyen under Gaddafi, Mauretanien i dag – för att hålla flyktingarna borta.

Allt för att gå runt den förbannade Flyktingkonventionen.