ÅSIKT

Liljevalchs flyttar sin vårsalong

Brunkebergstorg blir nya adressen

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, och Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, på det översta planet på byggnaden som ska bli platsen för nästa års vårsalong.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
KULTUR

Nästa år flyttas Liljevalchs vårsalong till Brunkebergstorg, mitt i centrala Stockholm. Det är ett sätt att rädda utställningen medan konsthallen renoveras, men förhoppningen är även att platsen ska locka fram nya typer av verk.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Under 2016 håller Liljevalchs, på Djurgården i Stockholm, stängt för renovering och utbyggnad. För att vårsalongen, som i år drog 90|000 besökare, inte ska ställas in flyttas den till centrum, till byggnadsprojektet Urban Escape, som växer fram i kvarten kring Sergels torg.

- Folk blir så ledsna om vi inte håller vårsalongen. Jag ser det här som ett lyckligt, slumpartat samarbete, säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors om den temporära flytten.

Mitt i byggarbetsplats

Urban Escape, som planeras vara klart våren 2019, lånar ut två våningar på 1|800 kvm och två utomhusterrasser för vårsalongen. Besökarna kommer att befinna sig mitt i byggarbetsplats och i en annan typ av miljö än den där vårsalongen vanligtvis hålls, något som Mårten Castenfors hoppas ska inspirera konstnärer och trigga fram nya typer av bidrag till utställningen.

- Jag kommer att uppmuntra folk att söka med större fysiska grejer, såsom skulpturer, som vi annars inte hade kunnat ta emot men som vi nu kan visa upp i och med att vi har utomhusterrasserna.

Win-win-situation

Vårsalongen ger också AMF Fastigheter, som står bakom projektet Urban Escape, tillfälle att visa upp sig. Men Mårten Castenfors tycker inte att det finns risk för att konsten blir reklampelare för det nya byggnadsprojektet.

- Nej det här känns bara skojigt. Vårt intresse är att vårsalongen ska få leva vidare och AMF vill visa upp sina nya lokaler. Det är en win-win-situation.

Hanna Weiderud/TT