ÅSIKT

USA-högerns nya mål: islam

Riktar energin inåt mot en mindre dyr fiende

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

George Bush hade haft svårt att bli presidentkandidat i dag. Han var för vänlig mot muslimer och islam.

Det tror Peter Beinart, professor i statsvetenskap och journalistik, i en spaning efter den amerikanska högerns nya anda i nya numret av The Atlantic.

Under Bushregimens krig mot terrorn misstänkliggjordes amerikanska muslimer en masse av säkerhetstjänster och polis. Men politikerna höll sig i skinnet: islam var inte fienden, amerikanska muslimer inte hotet.

Men sedan USA gått på pumpen militärt, ekonomiskt och politiskt i Irak och Afghanistan riktas nu energin inåt i stället, mot en fiende som är mindre kostsam att slå mot.

Beinart listar exempel på hur republikanska politiker börjat låta som Kent Ekeroth. Hotet från islamismen gör det rimligt med viss diskriminering. Obama är muslimernas man mot kristna och judar. Sharia är ett hot mot den amerikanska friheten. Inga muslimer blir ministrar om jag blir president. Och så vidare.

Till saken hör att deras gamla favoritmåltavlor – feministerna och gayrörelsen – flyttat fram positionerna så långt att de blivit mer oberörbara. Till och med Jeb Bush har nu anställt homosexuella i sin valkampanj.

Beinart drar en parallell till McCarthyismen. Kring 1950 var den amerikanska högern skräckslagen av Sovjet. Men samtidigt orolig för hur dyrt det skulle bli med Nato, att gå in i Korea och på andra sätt utmana den verkliga fienden. Lösningen blev, som nu, att hitta en mjukare måltavla i påstådda förrädare på hemmaplan.

ARTIKELN HANDLAR OM