ÅSIKT

Vi kunde prata om allt, Uffe

Musikern och författaren Ulf Lundell lägger ner sin blogg på obestämd tid

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ulf Lundell. Foto: Anders Deros

Fan, Uffe. Precis när våren närmar sig city så slutar du att blogga. Vi som just hade funnit varann igen.

Förr levde vi parallella liv, åkte upp i Kaknästornet, drack rom i regnet, blev kära och galna och visste inte om vi ville bli så mycket äldre.

Sen gled vi ifrån varandra. Dina kvinnor blev yngre, dina böcker blev längre och skivfloden forsade förbi.

Tills i december, när vi båda prövade på att blogga för första gången. Du skrev, jag läste – och vi var tillsammans igen.

Två äldre män som dricker Zoegas kaffe, äter Onsalakorv, tar samma mediciner och undrar hur det ska bli när gamla hjältar som Neil Young och Bob Dylan inte finns kvar längre. Som tycker precis likadant om allt från religiös fanatism till schlagerfestivalen, som till och med får ont i nacken samtidigt.

Vi har rätt tråkigt, tittar på Morden i Midsomer-repriser på tv:n, bär ut grill och trädgårdsmöbler när värmen börjar komma och lyssnar på hög musik både hemma och i bilen. Ibland piggar vi upp oss med godsaker som vit sparris, lax eller sill från Buhres i Kivik.

Och så pratar vi. Om väder och vind så klart, men också om favoritförfattare som Tranströmer och Richard Ford, om flyttfåglarna som kommer tillbaka söderifrån, om vart Sverige är på väg. Vi snackar skit om rockkritiker och stockholmarna som invaderar Österlen, vi ondgör oss över kvällspressens förfall. Vi har pratat om livet, döden och ensilageplasten som blåser omkring i naturen.

Vi har haft mycket att prata om, så är det ju när man träffas igen efter så många år.

Tråkigt att vi måste skiljas igen. Visste du förresten att det finns en Buhres fisk i Grisslehamn också? Och de är inte släkt.

Jonas Lundh

Quizredaktör och redigerare som i går gjorde sin sista arbetsdag på Aftonbladet.