ÅSIKT

Mona Sahlin i ett nötskal

Petter Larsson om ”De utpekade”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Mona Sahlin.

”Din klasskamrat, din kollega, ditt barn. De kallas för våldsbejakande vänsterextremister.”

Så inleder några av eleverna på Skurups journalistlinje sitt examensarbete ”De utpekade” som presenterades i förra veckan och som finns att läsa på http://utpekade.se.

Den som pekar ut är staten, med sin satsning mot just ”våldsbejakande extremism”, som leds av Mona Sahlin.

De utpekade är aktivister i den vänsterradikala autonoma rörelsen. Studenterna spårar rörelsens bakgrund i ockupationen av Borgen i Malmö 1990 och 30 novemberdemonstrationer i Lund under tidigt 90-tal. Man intervjuar politiker, poliser, och, förstås, aktivister och före detta aktivister från Syndikalistiska ungdomsförbundet, Allt åt alla och AFA – inte alltid de lättaste att få på band.

Mest fastnar jag för en belysande intervju med Mona Sahlin, som på blott åtta minuter fångar satsningens motsägelser i ett nötskal.

Vi är inte åsiktspoliser, säger hon. Man får tycka vad man vill.

Men den som inte ”tar avstånd från våld” får räkna med att ”samhället” griper in. Vi klumpar inte ihop vänstern med nazister och islamister, säger hon. Bara för att par minuter senare spekulera i vilket liv det skulle ha blivit om Sverigedemokraterna hade stöttat nazisterna i Kärrtorp, på det sätt som vänsteraktivister stöttat den antifascist som knivskar en nazist när de senare anföll de förra.

Hoppsan. Förvirring är bara förnamnet.