ÅSIKT

Grym tidning som ger syre

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TIDSKRIFT Kulturtidskriften Det grymma svärdet är som vanligt fräscht, modig och nytänkande. Perspektiv från norr och söder ger syre i en tid så Stockholmscentrerad att man får lust att flytta till en stuga i glesbygd bara för att sitta där och odla sitt klasshat.

Tidskriften brukar byta fysisk skepnad. Nummer 22 ser ut som ett klassiskt 90-talsfanzine. Det är också den kulturen som undersöks i intervjun med konstnären och ­indiezine-distributören John Porcellino. Och under rubriken Författarproletären berättar Johannes Nilsson om hur han skriver internet­content för usel lön, bland annat en fejkad blogg av en ensamstående morsa i Farsta, för ett kasinobolag.

Temat för numret är ”fittor och självhat”, och båda finns det gott om. Cellförändringar i livmodertappen varvas med zenmeditation och killar-intervjuar-killar på ett självklart vis. Det är just den blandningen jag gillar mest med DGS. Den är smart och feministisk på riktigt, just tack vare att den inte är ängslig. För den som är trött på den enkelspåriga ­debatten i många stormedier är DGS helt nödvändig.

En höjdpunkt: Karolina Stenström möter i en fascinerande ­intervju serietecknaren Klara Wiksten. Hon berättar om förnedringen hon upplevt i den svenska psykiatrivården, och ­vägen ut genom meditation och healingstenar. Hon är inte ensam: det pågår för närvarande en riktig häxvåg bland kvinnliga konstnärer, och ja, jag älskar det.

Ida Therén