ÅSIKT

Journalistdöd breder ut sig i Mexiko

Pressfotografen Ruben Espinosa blev 31 år

Minnesceremoni för pressfotografen Ruben Espinosa som mördades i helgen. Foto: Felix Marquez/AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den mexikanska pressfotografen Ruben Espinosa blev 31 år. I helgen hittades han mördad tillsammans med fyra kvinnor i en ­lägenhet i Mexico City. Espinosas rapportering om korruption och ­repression i Veracruz - Mexikos ­farligaste delstat för journalister - gav honom mäktiga fiender. I en ­intervju daterad den 1 juli berättar ­Espinosa hur han lämnat sitt jobb, sitt hem och sin hund för en säkrare ­tillvaro i huvudstaden.

”Döden har valt Veracruz som sitt hem”, sa han. En månad senare hann den i kapp honom i Mexico City.

Så sent som i februari 2014 prydde president Enrique Peña och orden ­”Saving Mexico” tid­skriftens Times omslag. Men det senaste året har inneburit ett pr-­haveri utan like för regeringen. De 43 försvunna vänsterstudenterna från ­delstaten Guerrero avslöjade säkerhetsstyrkornas delaktighet i våldet mot oppositionen, knarkkungen El Chapo Guzmans spektakulära flykt illustrerade hur drogkartellerna infiltrerat stats­apparaten och ­Ruben Espionsas öde visade hur Mexikos journalister ­svävar i livs­fara.

Att Espinosa mördades i den lugna medelklasstadsdelen Narvarte, är en smärtsam påminnelse om att det politiska våldet nått även Mexikos kosmopolitiska ­huvudstad.

Enligt pressfrihetsorganisationer sker det ett ­angrepp på en mexikansk journalist var 26:e ­timme och straf­friheten är näst­intill total. Ett 90-tal journalister har mördats ­under 2000-­talet.

I Mexiko har begreppet tidningsdöd därför fått en högst ­makaber och bokstavlig innebörd.

Tigran Feiler