ÅSIKT

Vi och dom - igen och igen

Tidskriften som säljs av migranter är inne på sitt tredje nummer

Förra året kom seriealbumet "Sofia Z-4515" och såldes av EU-migranter. Foto: TT
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När EU-migranter i tunnelbanan började sälja tidningar var det serie­albumet Sofia Z-4515, inspirerad av ­Sofia Taikons tid i Auschwitz-Birkenau. Bilder från koncentrationslägret är inpräntade hos de flesta sen barnsben, men en mindre berättad historia var om vad som händer den som blir ”fri”. Taikon kom till Sve­rige som fjortonåring, men minnena stannade kvar livet ut. Där hade seriealbumet sin stora förtjänst.

Sofia Z-4515 inledde försäljningen av tidskriften Folk är folk, som nu är inne på sitt tredje nummer - en ­fotospecial, med reportage från framstående fotografer som Cato Lein.

Allt är proffsigt och snyggt, men liksom hela debatten om tiggeri är det svårt att inte känna en viss tröstlöshet och uppgivenhet inför bilderna på sovsäckar utanför NK. Och de korta texterna som får plats går till stor del ut på att fotograferna delar med sig av sin inställning till att ge pengar - rätt eller inte?

Jag vet inte vad fler reflektioner av det slaget ska tillföra, mer än att ­cementera betydelsen av det frekvent förekommande ordet ”dom”.