ÅSIKT

Han såg offren som ingen annan

Berättelsen som banade väg för krigsjournalistik

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Han var inte den förste som rapporterade från atombombens verkningar i Hiroshima den 6 aug­usti 1945, men han var den som fick allra störst uppmärksamhet. John Hersey, som hade arbetat som inbäddad krigsjournalist termen fanns för Time och Life publicerade i The New ­Yorker i augusti 1946 artikeln Hiroshima. Det var en lång artikel som i princip fyllde hela numret och som fick oerhörd spridning. Numret ­sålde slut på ett par timmar.

Vad Hersey gjorde var att han träffade överlevande, de som senare benämns ”hibakusha”, och berättade i en elegant text om vad som hände den 6 aug­usti, nästan minut för minut.

Genom att växla mellan ­olika vittnens perspektiv gav han bokstavligen ­ansikten åt katastrofen. Mot bakgrund av hur japaner, liksom asiater i allmänhet, ofta beskrevs med nedsättande, generaliserande termer under den här tiden (Pearl Harbour hade inte minskat den retoriska ovanan), skiljer sig ­Hersey genom att porträttera dem som individer.

Bara den saken, att framställa japaner som sympatiska männi­skor, var snudd på en radikal ­strategi. Att han därtill lät de olika vittnes­målen saxa varandra, gav texten en dramaturgi som visade sig mycket effektiv.

En längre essä om Herseys ­artikel kan läsas i Times Literary Supplement (5 juni 2015). Artikeln blev också en bok med samma titel och översattes raskt till svenska. På engelska har den ­alltid funnits i tryck.

ARTIKELN HANDLAR OM