ÅSIKT

Bryderi i rötmånaden

Jordkällarn har karaktär

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För oss som lever kylskåpslöst är sensommaren ett krön, vi har klivit in i rötmånaden. På morron när man går över tunet efter ­mjölkskvätten strilar nattkylan ­genom skjortan. Nere i jordkällarmörkret möts man av värme – det har vänt …

Nu gäller planering – att hålla mejerivarorna i de kallaste hörnen, man lär sig var varmdragen går, var kallfickorna ligger, nere vid golvet, i sanden.

Rötmånaden har, som alla månader, sina vidhängande ­rutiner, sina göromål. Man blir uppmärksam på andra vis. Det saknas inte tacksamhet, en jordkällare som skänkt livgivande kyla i hundra år kan man få en stark relation till, som med eld­staden, man lär känna varandra. Hur man reagerar på olika tillstånd och väderlek.

Ett rejält åskväder har hon svårt att stå pall för, då kan grejerna surna på några timmar. Har med lufttryck och ­fuktighet att ­göra.

Elektroluxskåp i all ära, men jordkällarn har mer karaktär, och aldrig lär man känna den så djupt som nu, augusti, hund­dagarna, när solen står i lejonets tecken.