ÅSIKT

Den som förstod något av det här kan ju ringa en kompis

Foto: TT
Om det inte hade varit för att Fredrik Reinfeldts sommarprat var omöjligt att begripa hade jag velat prata om hans människosyn, skriver Athena Farrokhzad.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vad är det här för tid när ett sommarprat av en meningsmotståndare nästan är omöjligt att recensera, eftersom innehållet är obegripligt?

När P1 presenterade listan över årets sommarvärdar kunde man läsa att 13 augusti var reserverat för Fredrik Reinfeldt, civilekonom och föreläsare. Redan titlarna gjorde mig indignerad. Ska en moderat politiker verkligen kunna förstöra ett land utan att det behöver stå i hans CV efteråt, tänkte jag.

Så jag förberedde mig noga. Samlade statistik och punchlines till texten: något om skattesänkningar på 140 miljarder kronor för de rika under Reinfeldts år som statsminister, något om drogögon mitt i ansiktet på hans pressbild, något om att slänga ut teven för att slippa finansiera marknadsekonomins valarbetare i public service.

Så kom dagen. Jag värmde upp genom att läsa förslaget från den nya moderatledaren om att införa förstajobbet-anställningar. Alltså arton månaders provjobb för ungdomar och nyanlända, utan några som helst fackliga rättigheter. Staten och kapitalet sitter verkligen i samma båt, suckade jag och satte på radion, ovetande om att jag strax skulle få höra Anna Kinberg Batras företrädare spela just den låten.

I nittio minuter lyssnade jag sedan på Reinfeldt live från en studio i Göteborg. Om det inte hade varit för att sommarpratet var omöjligt att begripa hade jag velat prata om hans människosyn, eller åtminstone betygsätta skvallervärdet och skrytkvoten. Nu måste jag istället sätta på podversionen och lyssna igen.

Det hjälper inte. Programmet är i total avsaknad av röd tråd. Det enda sättet jag kan återge vad Reinfeldt pratar om är att remixa några av hans utsagor till en dikt.

Jag kallar den ”Den som förstod något av det där kan ju ringa en kompis”, efter hans replik till Mona Sahlin i SVT:s Agenda 2008:

”Om jag alltså pratar närmre mikrofonen och samtidigt, likt en hackspett, pickar min näsa mot mikrofonen, hör ni / För manlig spis eller lesbiska gäller Elizabeth Hurley eller Sara Jessica Parker / Mer tid för fritid – vad gör du den dagen då jeansen ligger i tvätten / Ja vad ska man säga, det är det här med män och flygplan / Alla är dessutom påverkbara, en påverkan som kan leda i både bättre och sämre riktning / Hat leder till våld, våld skapar egna spiraler och mycket våld leder till risk för utrotning.”

Jag vill tillägna den här recensionen Fredrik Reinfeldts talskrivare under hans tid som politiker. Ni må ha varit skrupellösa hantlangare åt högern, men ni gjorde ett imponerande jobb på begriplighetsfronten.

Athena Farrokhzad