ÅSIKT

Jag hatar Debatt

Åsa Linderborg om ett program som borde läggas ner

Foto: SVT
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag hade glömt bort programmet Debatt, när det plötsligt dunsade ner i rutan igen.

Det var som vanligt: en handfull människor hade laddat hela dan för att åka till Göteborg och skrika åt varandra, att du fattar ingenting, fattar du?!

I torsdags var det lite förortsproblem (islamism, he he he), lite seriositet (vinster i välfärden i form av en boxningsmatch i en rond) och sen porr. Man kan lätt föreställa sig diskussionen på redaktionen: Vi måste ha nåt så att tittarna stannar kvar … porr, ja vi kör porr!

I säsongspremiären fick en kvinna sitta och säga, att vi vet att porrtittande ökar mäns våld mot kvinnor. Verkligen? Har du nån empiri för det påståendet?

Finns det nån på SVT som tar ansvar för alla löskokta påståenden som far ut över landet?

Alla dessa varumärkesbyggande opinionsbildare och lobbyister med egen agenda, som kommer med den ena ”faktauppgiften” efter den andra, som ingen har chans att granska innan de får spridning. En smatterled av ofta helt hialösa påståenden levereras i ett tonläge som ska få oss att känna, att oj, vilken levande demokrati vi har i Sverige!

Debattprogram i SVT har inte alltid varit så här, det var Siewert Öholm som kom med det fördömande och fördummande anslaget. I USA lockade Jerry Springer folk med tragiska människor. Öholm drog tittare med tragiska åsikter. Sen dess lever konceptet.

Och nej, man är inte elitist om man tycker att ”folket” förtjänar nåt bättre än att viktiga samhällsfrågor pajas till populistiskt underhållningsvåld.

Jag tackar alltid nej till medverkan, men om Debatt skulle arrangera en debatt om Debatt, kan jag tänka mig att ställa upp.