ÅSIKT

Självhat, Linderborg

Axel Gordh Humlesjö svarar på kritiken mot SVT Debatt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag älskar Aftonbladet Kultur!

Just därför är det konstigt att Åsa Linderborg vill lägga ner SVT Debatt som hon skrev i sin stilistiska kräkning i fredags. Debatt och AB Kultur fyller ju samma funktion. Ett utrymme för unika röster och nya perspektiv som utmanar uppåt.

I Debatt möts politiker och väljare på ett sätt som inte existerar någon annanstans. Den borgerliga sjukförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrson kommer nog aldrig glömma när hon 2009 satt mittemot den cancersjuka sjukgymnasten som blivit av med sin ersättning. Var nånstans i övriga media hittar du den sortens möten?  

Så när Åsa Linderborg ser lobbyister som laddat hela dagen för att skrika i direktsändning, ser jag tv-ovana människor som samlar mod för att berätta sin historia. Ta Zeliha Dagli som inledde förra veckans program med sin upplevelse om hur Husby förvandlats till en plats som påminner henne om förtrycket i barndomens Turkiet. Hon fick tala till punkt i mer än fem minuter och folk satt knäpptysta i studion och lyssnade.

Eller Seluah Alsaati som berättade om sin motsatta bild av förorten där hon genom taggen #100dagariorten visat att det är inga som helst problem att bada i bikini mitt i det som ofta beskrivs som kvinnofientlighetens kula. Det var Seluah och Zeliha som stod i centrum i det program som Åsa Linderborg hatar.

Jag vet inte om hon insett det själv, men Linderborg är ju dessutom en kliché av just den debattdeltagare som hon anser sig avsky. Hon är alltid arg, älskar oproportionerliga personangrepp och är ständigt redo att slå nån i dumskalle i huvudet med en ny lunta marxism.  Kanske, tänker jag därför, är Debatthatet i själva verket ett självhat.

Så snälla Åsa, sluta hata, välkommen till Göteborg istället.

Jag lovar att här kommer du att känna dig hemma.

Axel Gordh Humlesjö

Som nu lämnar över programledarskapet på Debatt och återgår till Uppdrag granskning

Svar direkt

Axel Gordh HumlesjöSVT Debatt älskar Aftonbladet Kultur. Därför borde inte jag tycka att man ska lägga ner SVT Debatt.

Det är en märklig argumentation.

Debatt är programmet som vägrar låta sig debatteras. I stället för att bemöta min kritik i sak, ger man mig en psykologisk diagnos – ”självhatare”.

Om jag, som Debatt påstår, är en karikatyr av den debattdeltagare jag påstås karikera - varför är de då så angelägna om att få mig till programmet?

Axel Gordh Humlesjö skriver att jag är en sån som gillar att slå ”dumskallar” i huvudet, och att jag därför skulle trivas i programmet. Det visar ju bara vilken föraktfull syn man har på sina deltagare – de är dumskallar – och sina tittare.

Debatt gör anspråk på att vara en öppen arena med folklig dagordning, men det är ju inte sant. SVT och dess debattprogram är en aktör, en maktspelare, en agendasättare. Om man har en annan självbild, är man illa ute.

Ett debattprogram som inte klarar att omdebatteras, har inget existensberättigande. Lägg ner den där skiten.

Axel Gordh Humlesjö meddelar att han nu lämnar redaktionen. Jag förstår att han är angelägen om att sprida den informationen.

Åsa Linderborg