ÅSIKT

Det är Nato som kränker mest

När länder får besök i luftrummet

Skjuter först, frågar sen. Foto: AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vad gör ett land som får sitt luftrum kränkt?

Turkiet skjuter först och frågar sedan, vilket nedskjutningen av det ryska planet visat. Som tur är har Grekland kallare nerver.

Enligt uppgifter från Wikileaks kränktes Greklands luftrum av turkiska plan mer än 2 000 gånger under 2014. Och hur många gånger Turkiet flugit in över Irak och Syrien för att bomba de kurder som slåss mot IS vet väl ingen.

När Syrien 2012 sköt ner ett turkiskt jaktplan som trängt in på dess område protesterade den turkiske ledaren Erdogan: ”En kortvarig gränskränkning kan aldrig vara en anledning till ett anfall.”

Det aktuella ryska planet syndade enligt turkarnas egna uppgifter i 17 sekunder. Knappast något långvarigt med normala mått.

Sverige är för sin del ganska tålmodigt. Enligt Dagens Nyheter har Sveriges luftrum kränkts 42 gånger under den senaste femårsperioden: Den största syndaren var USA (7 gånger) följt av Ryssland (6), Tyskland (6) och Norge (5).

Lägger man ihop alla siffror ­visar det sig att Nato-länder stod för närmare 70 procent av intrången.

En plågad Jens Stoltenberg tvingades nyss på den stora försvarsalliansens vägnar solidarisera sig med de skjutglada medlemmen Turkiet. Det är i alla fall tur att Sverige inte är med i Nato.