ÅSIKT

Petter Lindgren om sin egen julkalender

KULTUR

Aftonbladet Kulturs julkalender Min julkamp har premiär idag. Den är för andra året i rad skriven av Petter Lindgren, författare, kritiker på tidningen. Min julkamp äe en litterär följetong.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Petter Lindgren, författare och skribent. Foto: Kalle Assbring.

Det är den andra julkalendern du gör för Aftonbladet. Vad har du lärt dig?

Det låter kanske skräckinjagande men jag har inte planerat alls mycket. Jag gjorde en tydlig plot, sen märkte jag att det drog iväg åt ett helt annat håll. Jag vet ungefär vad som ska hända, sen låter jag det flöda medan jag håller på. Det blir roligare, om än lite nervöst. Något spännande ska hända, och så ska det lösas på självaste julafton.

Vad handlar Min julkamp om?

Titeln fick jag av redaktionen. Då tänkte jag på Knausgård i huvudrollen förstås. Några av hans böcker har jag läst, och jag försökte få in lite scener från dem, som jag vrider till. Jag bytte namnet till Karl Knaus Ovegård. Till slut blev det en egen figur som inte har så mycket med Knausgård att göra, förutom namnet och utseendet.

Vad tror du han skulle tycka om din kalender?

Tycka? Ingen aning. Eeeh, kanske lite road. Vad vet jag. Nej.

De flesta har verkat positiva till SVT:s julkalender i år. Men du är en av få som skriver kritiskt om den. Samtidigt har du din egen variant här.

Vad var frågan?

Känner du vinnarvittring nu?

Absolut. Det ska man ofta göra som kritiker. ”Det där var dåligt, men läs det här istället”. Och så har man gjort det själv. Jorå, min är mycket bättre måste jag säga.

Jag tänkte lite på Stephen Kings Stand by me, fast i din variant är uppdraget att frakta julebrus till Sverige.

Det var en rolig referens, jag har inte läst den. Men två personer som åker i en båt, det finns ju massor av exempel. Det susar i säven, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, de driver också längs floden. En tacksam berättelseform, att driva längs en å, så dyker det upp grejer på vägen.

Vad är julebrus?

Jag har inte smakat, tror det är en norsk variant av julmust. Lite mer läskbetonat kanske, den svenska är väl nästan som svagdricka. Den norska kan dra lite åt champagne. Jag har bara googlat.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

Att få sova på morgnarna, när det blir jullov. Slippa tvinga upp barn och annat. Det är jobbigt att rycka upp dem när det är mörkt och man bara vill sova.

ARTIKELN HANDLAR OM