ÅSIKT

Bloggkollektivet följde lagen – fängslades ändå

1 av 2 | Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Medlemmarna i bloggkollektivet Zon 9, i december 2012.
KULTUR

I dag överlåter Aftonbladet Kultur sajten till före detta chefredaktören Yohannes Kassahun som lever på flykt undan den etiopiska regimen. Läs hans skakande rapport om landet där journalister fängslas, tvingas i landsflykt eller skräms till tystnad.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det etiopiska Kalityfängelset består av åtta zoner. Den nionde zonen sägs skämtsamt vara övriga Etiopien: Även om du befinner dig utanför fängelsemurarna, är du ändå inte fri.

När en grupp ungdomar bildade ett bloggkollektiv med namnet Zone 9 så ville de vara en röst för denna nionde zon. De bestämde sig för att blogga och använda sociala medier för att skriva om demokrati och mänskliga rättigheter. De höll kampanjer om att respektera konstitutionen och rätten till demonstration. De krävde att censuren skulle stoppas.

Trots att det som gruppen gjorde var konstitutionellt, stämplades det av regeringen som ett brott.

De anklagades för terrorism och för att ha ”våldfört sig på landets författning”.

Gripandet av bloggarna var en chock för alla journalister i landet. Dessa ungdomar utgjorde inget hot mot någon. De kom från olika bakgrunder och var alla unga opolitiska stadsbor. Efter 18 månader i fängelse frigavs de under förra året.

Men i ett av regeringens sista besked under 2015 beslutade de att fem av gruppens medlemmar skulle förhöras igen.

Fria från fängelset är de ändå inte fria att uttrycka sig.

Yohannes Kassahun

ARTIKELN HANDLAR OM