ÅSIKT

Världen sedd från en Östermalmsvåning

Kalla kårar när förra kulturministern avslöjar sin syn på svenska medier

F d kulturminster Lena Adelsohn Liljeroth och hennes man, tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Björn af Kleens spännande DN-reportage (20 mars) om SD:s framgångar i överklasstadsdelen Östermalm blottlade tydligare än någonsin den stora spricka som håller på att slita sönder Moderaterna.

Nymoderaterna och gammalmoderaterna har snart helt delat bo.

Och två som tagit sitt intellektuella pick och pack och dragit långt in i SD-land är tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och förre partiledaren Ulf Adelsohn. I reportaget hävdar de att massmedia mörkar sanningen om invandringen och att moderatparet i stället vänder sig till SD:s partiorgan Avpixlat för att hitta sanna faktauppgifter om världens tillstånd. En sajt vars affärsidé är att mörka identiteten på vita brottslingar samtidigt som de avslöjar namnet på mörkhyade.

Värt att notera är att den ena av dem tills alldeles nyligen var högsta ansvarig för demokrati och medier i Sverige. Kulturminister.

Att Lena Adelsohn Liljeroth har tveksamma idéer om invandring är ingen jättenyhet för den som känner till hennes bok Skinnskallar (1995). Men att hon numera omfamnar extremhögerns värsta skrämselpropaganda ger onekligen kalla kårar.

Inte för att man oroas över att det pensionerade paret Adelsohn börjar tappa greppet om verkligheten där i Östermalmsvåningen, så kan det gå när man åldras, utan för att det är exakt en sådan kulturminister vi kommer att få om gammelmoderaterna vinner maktkampen och börjar samarbeta med SD.

Makten över kulturen är Sverigedemokraternas allra viktigaste hjärtefråga och flera av deras företrädare har lovat att de ska begränsa demokratin och kväva den fria pressen om de kommer till makten.

ARTIKELN HANDLAR OM