ÅSIKT

Drömelvan 3 – Zlatan Ibrahimovic

Olof Brundin drömmer sig bort inför sommarens Fotbolls-EM

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

En mulen dag. Den 29 juli 2002 lyfts balken på Kockumskranen för vidare transport till ett varv, Hyundai heavy industries i Sydkorea.

Priset för Malmös stolthet och landmärke: 6 kronor och femtio öre, en symbolisk amerikansk dollar.

Några månader tidigare hade stan sålt något annat. Då till priset av 85 miljoner kronor till Holland och fotbollsklubben Ajax.

De hade sålt Zlatan Ibrahimovic.

”Jag är för bra för Allsvenskan”, sa han till svenska sportjournalister i torsdags. Han är född och uppvuxen, passande nog, i Skrävlinge. En församling dit man hör om man föds i Malmös Rosengård.

Denne bosniak-kroatiske fotbollshjälte, svenskast av oss alla, tjänar knappt 400 miljoner om året. Vi älskar honom och förstår precis varför Barcelona pröjsade 650 millar till Milan när han flyttade dit 2009.

Om någon inte förstått så står det alldeles klart den 10 november 2014. 49 967 personer på Friends arenas nybyggda läktare. Manchester citys supermålvakt Joe Hart står i Englands mål, Sverige leder, allt verkar klart i den 90:e minuten. En lång lyra mot det engelska målet. Joe Hart tvingas utanför straffområdet för att föregripa alla risker. Han nickar bort bollen. Bollen befinner sig då 30 meter från mål. Helt ofarligt. Tror han.

I själva verket gör Zlatan det ofattbara. Han tänker så fel som bara ett geni kan göra. Från 30 meters håll kastar han sin vuxna kropp upp i luften. Som en ett katt efter mormors nystan. Klipper till med högerfoten. 4-2 till Sverige.

Pang! Cykelsparken, som nu är att betrakta som svensk fotbollshistoria lägger sig så fint i nät bakom rödbrusiga engelska försvarare.

ARTIKELN HANDLAR OM