ÅSIKT

Drömelvan 4 - Oscar Lewicki

Olof Brundin drömmer sig bort inför sommarens Fotbolls-EM

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

”Vi älskar fotboll”, skriker förbundets och sponsorernas kampanjer. Riktiga fotbollsälskare älskar fotboll mer än allt annat.

Alla utom landslagets mittfältare Oscar Lewicki.

Han älskar nämligen Sofia.

Juli månad 1992 var stökig. Spionen Arne Treholt beviljas nåd, arbetslösheten i Sverige når till 4,6 procent, Gotland håller på att brinna upp, Natos intervention i Bosnien inleds. Och kanske värst av allt: AIK vinner Allsvenskan.

Till råga på alltföddes Carl Oscar Johan Lewicki. Odågan som skulle berätta att kärlek inte har med fotboll att göra. Eller tvärtom.

Oscar skulle förföra oss alla den 24 mars. Det handlar om en match mot Turkiet, avgörande för vilka som ska finnas med i EM-truppen. Då packar Oscar sin träningsoverall, putsar fotbollsskorna, duschar och borstar tänderna. Sätter på sig kavajen.

– Vart ska du, vi har ju match i kväll? frågar förbundskapten Hamrén.

– Jag ska föda barn, svarade Oscar och lämnade landslagslägret. Några timmars senare födde Sofia sonen Liam.

I maj 2014 skulle hans klubb Häcken möta Malmö FF i Allsvenskan. Lewicki var den nyckelspelare som skulle öppna dörren till de allra finaste salongerna, Allsvenskans toppskikt. Då säger Oscar:

– Jag måste dra! Kan inte spela i kväll. Jag ska till Svaneholms slott.

What?

– Sofia väntar på mig där. Jag älskar henne och vi ska gifta oss.

What? Men karriären då, matchen mot Malmö? Förstår du inte hur viktig du är?

– Jo, det är precis det jag förstår. Nu ska jag till Sofia. Jag har mött MFF många gånger, men gifter sig gör man bara en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM