ÅSIKT

Drömelvan 5 - Victor Nilsson Lindelöf

Olof Brundin drömmer sig bort inför sommarens Fotbolls-EM

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

En klippning och snygg mittbena går lös på 75 kronor hos barberaren i Lissabon, Benficas och Victor Nilssons Lindelöfs hemmastad.

För att köpa ut en mittback med Victors frisyr är prislappen dock 274 miljoner kronor. Nu är inte detta aktuellt, Victor är snaggad. Själv får Victor 183 miljoner om han lämnar Portugal. Det skulle räcka till ett hundratal dagisfröknars uppehälle i hemstaden Västerås.

Mittbackar är viktiga saker. De har till uppgift att sy ihop försvar och mittfält, som sedan ska passa till Zlatan, som sedan ska göra mål. Det är själva fotbollens idé.

Mittbackens jobb är att tråckla, spela sicksack, lappa och laga det lagkamraterna ställt till med. Ibland får de brodera också.

Att vara sömmerska i det svenska landslaget kräver sin man. Victor Nilsson Lindelöf är född den 14 juli 1996. Nästan på dagen två hundra år sedan den engelske snickaren Thomas Saint lämnade in sin patentansökan för symaskinen. Beskrivningen är påfallande lik en mittbacks vardag:

”Tekniken bygger på en övertråd och en undertråd som löper om varandra, där undertråden ligger i en rörlig del som griper tag om över­trådens ögla när den förs ner med nålens hjälp, öglan förs runt undertråden så att de slingras om varandra, varpå övertråden sträcks och lyfter undertråden, samtidigt som tyget matas fram av symaskinens matarfötter".

Matarfötter alltså. Mittbackens gåva och uppgift. De är symaskiner.

ARTIKELN HANDLAR OM