ÅSIKT

Nato-älskare får härja fritt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: LASSE ALLARD
Chefen för Natostyrkorna i Europa James Foggo leder Baltops.
KULTUR

Det finns ett slags propaganda som är så ogenerad att den är svår att beskriva och ännu svårare att bemöta.

Oftast uppträder den på respekterade ställen under journalistisk mantel. Som när ­Dagens Nyheter trycker uppslag på uppslag om Nato, signerade Mikael Holmström.

Mikael Holmström är reportern som förra vintern påstod att en plastbåt var en ubåt (underförstått: rysk militärfarkost hotar Sverige). Inte ens Försvaret trodde på uppgifterna, men Holmström stod på sig. När den alarmistiska rapporteringen avslöjades som fantasifoster, tvingades aldrig DN till självrannsakan. Ety DN är en respektabel tidning och få vågar ifrågasätta Peter Wolodarski.

I går pryddes DN:s framsida av rubriken ”Här strider svenskar med amerikaner”.

DN har fått följa med på Nato-övning på Utö och Mikael Holmström har som vanligt lämnat den journalistiska arbetsmetoden hemma. Han totar ihop ett idolreportage, ungefär som när Lilla Sportspegeln får följa med Sudden in i omklädningsrummet, som sedan presenteras som en viktig nyhet.

Reportaget, eller vad det ska kallas för, kan tyckas harmlöst och inget att kommentera. Man kan nästan le överseende mot Holmströms förtjusning att få citera amiral Foggo.

Men det är just den här sortens artiklar av Natos utsände lokalreporter med svenskt pressleg i fickan som skapar den flock­mentalitet som gör att Sverige snart är ett Natoland som strider på riktigt med amerikaner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato