ÅSIKT

Du kan inte alltid få vad du vill ha

Rolling Stones ofrivilliga deltagande i Trumps seger

USA:s nya president är inte nere med kidsen.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Rolling Stones sångare Mick Jagger har skrivit på Twitter att han inte stöttar Donald Trump.

Av naturliga skäl hamnade det lite i skymundan, men låten som spelades efter att Donald Trump hållit sitt segertal, var Rolling Stones You can’t always get what you want. Vi var många som kände att: Nej, uppenbarligen inte.

Möjligtvis kan låtvalet tolkas som just ett hån mot alla motståndare, eller en ironisk självinsikt, men förmodligen betyder det att vi inte förstår hur mycket världen behöver Trump som president. ”… you just might find, you get what you need”. Eller så tyckte Republikanerna helt enkelt att det var fint med lite änglakörer.

Rolling Stones stöttar inte Trump. Det har de understrukit när låten stulits tidigare. Republikanerna, och borgerligheten i allmänhet, har ständiga problem med att hitta anständiga representanter för artisteliten som kan gå deras ärenden.

Under tiden kan Demokraterna vila i tryggheten att de åtminstone är nere med kidsen – Hillary hade Beyoncé, Springsteen och i princip alla andra. Trump var fast med Tila Tequila och Aaron Carter. Högern löser det genom att plocka fritt och hoppas att det kan låta som ett trumpifierat budskap för den som inte lyssnar noga.

Jag vet inte riktigt vad Rolling Stones klassiska låt handlar om, kärlek har jag väl tänkt, men nu finns det i alla fall en rad jag hör annorlunda: ”And I went down to the demonstration / To get my fair share of abuse”.