ÅSIKT

Hataren som kom in från kylan

Den konservative radioprataren ångrar sig efter Trumps vinst

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Glenn Beck. Foto: AP

Glenn Beck har varit sinnebilden för en konservativ amerikansk radiopratare (och en förebild många har kopierat). I sina program har han skrikit åt och förolämpat lyssnare, sagt ”låt dem dö” om överviktiga amerikaner och påstått att ”anarkister, maoister och revolutionärer” planerar att eliminera 10 procent av USA:s befolkning. För att illustrera ett argument har han kokat en groda levande framför kameran. ”Min publik gillar mig för att jag tänker högt”, har han förklarat.

Men de senaste månaderna har högerikonen tänkt om. I en intervju för Rolling Stone ångrar han att han kallade Barack Obama rasist, säger sig stödja Black lives matter-rörelsen och kallar Michelle Obamas tal under den demokratiska partikongressen ”det mest inspirerande jag hört sedan Ronald Reagan”.

Han saluför fortfarande sina patenterade katastrofvisioner - men nu handar det om Trumps kommande presidenttid. ”Allt kommer att falla sönder från en miljon olika håll”.

Han medger att han själv har skuld: ”Vi förvandlade allt till en tv-show och nu får vi skörda konsekvenserna av det”.

”Så mycket av vad jag stödde har antingen förvandlats till en bluff eller visat sig vara en bluff hela tiden … jag vet inte vad jag ska tro på längre”, säger han till tidningen. Många av hans tidigare konservativa lyssnare tycks mindre tveksamma: de har senaste tiden övergivit honom i massor.