ÅSIKT

Missa inte årets bästa barhäng

Louis CK fann en väg förbi fega bolag och distributörer

Scen ur "Horace & Pete".
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Alan Alda. Foto: AP

2016 kommer att ihågkommas för en tv-seriehistorisk händelse med namnet Horace & Pete.

Det nya millenniet pratar om att den kvalitativa tv-serien är en konstform, genom serier som The wire, True detective, Game of thrones. Men att skapa film och tv är dyrt och komplicerat: producenter, finansiärer, räddhågsna filmbolag, enögda distributörer. Skapandet störs av ständigt nya kompromisser. De saboterar allt unikt och underbart.

Våren 2016 tog den amerikanska komikern Louis CK ett radikalt steg. Han förbikopplade helt enkelt den fega branschen med hjälp av nätets möjligheter. Hösten 2015 skapade han en tv-serie för egna pengar. Åtta avsnitt, åtta miljoner dollar. Bland skådisarna: Steve Buscemi, Jessica Lange, Alan Alda.

Den 30 januari hade Horace & Pete premiär på Louis CK:s hemsida som också distribuerar den. Så skapade han en direktkontakt mellan skapare och tittare.

Handlingen utspelas främst i en bar, som späckats med kameror: ökade chanser för improvisation kring det mästerliga manuset. Att förutsäga händelserna från minut till minut är omöjligt. Tittaren gråter, skrattar, stönar.

Louis CK förnekar att serien är en ”komedi”. Han kallar den ”tragedi”. Mer precist är den en tragedi som blir starkare genom kontrasten till skämten. Skeendet ringlar mellan förtvivlan och försoning, skam och ömhet, med ett obönhörligt fokus på depression, självmord, skilsmässor, cancer. Jag drabbades av det tredje avsnittet av Horace & Pete under en djup skilsmässodepression. Det förändrade mitt liv. Få som ser hela serien kommer att förbli desamma.

Louis CK vågade göra en tv-serie under konstnärlig frihet. Men trots alla hyllningar och priser har inget tv-bolag köpt den. Den säljs för en handfull dollar via hemsidan. Själv lämnades Louis CK barskrapad. Lita på mig: tveka icke. Betala, ladda hem, se. Glöm inte dina kleenex.

De sista orden riktar jag till Sveriges Television som skandalöst nog inte har tagit in Horace & Pete.

Det är dags nu:

Gör er plikt.