ÅSIKT

Fransk seger för Putin

Olle Svenning om François Fillons framgång i primärvalen

François Fillon fick flest röster när den franska högern i söndags röstade i en första omgång om vem som ska bli deras presidentkandidat. Presidentvalet hålls i vår.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FRANSKA VALET. Den franska högern har delat ut ännu en seger åt Vladimir ­Putin. I söndags bestämde sig bortåt hälften av högersympatisörerna att utse François Fillon till sin presidentkandidat. En andra val­omgång för att bekräfta beslutet blir en ren formalitet.

Fillon är djupt reaktionär och ­lovar slakta stora delar av den ­offentliga sektorn och att i princip befria storbolagen från skatt.

Det är dock hans utrikespolitiska hållning som är mest uppseendeväckande. Fillon är nära vän till Putin. De båda har mötts ett tjugo­tal gånger, inte sällan i Putins flotta datja. Fillon berömmer sin ryske vän: ett samtal med honom måste sträcka sig över minst tre timmar för att man ska förstå djupet av hans tankar. Och när det samtalet är slut förstår man honom.

Fillon slår fast ”att den ryska björnen endast är farlig om man retar honom”. Han har förståelse för Putins Ukraina-politik. Det är, försäkrar han, inte bara Ryssland som bär ansvar. Den sannolikt blivande franske presidenten vill ­alliera sig med Ryssland i Syrien och ställer sig gärna på den syriska regeringens sida.

Fillon är inte medlem av fransk-ryska vänskapsföreningen – en stor, ekumenisk grupp i parlamentet, men där­emot återkommande gäst på föreningens möten, där förstås också vapenhandlare och höga militärer finns med.

François Fillon kommer med all säkerhet att ställas mot Marine Le Pen vid presidentvalet nästa år. Oberoende av utgången kommer Putin att kunna glädjas av att ha en vän i presidentpalatset.