ÅSIKT

Stoltenberg - en symbol för hyckleriet

Nato:s svajiga moral allt mer tydlig

Natochefen Jens Stoltenberg och Turkiets president Erdogan. Foto: AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Att Nato:s ledning har en svajig moral blev klart under alliansens stora parlamentarikermöte i Istanbul häromdagen. Hollands liberale försvarspolitiker Han ten Broeke fick applåder från många deltagare när han frågade varför Natochefen Jens Stoltenberg i sitt programtal inte hade ett ord av kritik mot Turkiet och dess halvdiktatoriske president som nu fängslar oppositionella på löpande band. Medan Stoltenberg hycklande framhöll demokrati och rättsstatlighet som Natos kärnvärden pågick arresteringar och summariska rättegångar runt om i Turkiet.

Tysklands gröna toppolitiker Jürgen Trittin och Claudia Roth har också offentligt uttryckt sitt obehag över det devota krypandet inför den största Natomedlemmen på denna sida Atlanten.

Vad delegationen från den svenska riksdagen tyckte är i skrivande stund oklart. Kanske hade de order från regeringen att ligga lågt. Vi vill ju ändå vara bästa kompis med alliansen.

Jens Stoltenberg står nu dessvärre som symbol för Natos demokratiska vacklan. I en intervju med norska Verdens Gang hänvisar han frågor om Turkiets människorättskränkningar till Europarådet och kollegan Thorbjörn Jagland. Att flera turkiska Natoofficerare sökt asyl i europeiska länder vill han helst inte kommentera. Det är en tragisk utveckling för den tidigare så rakryggade norske statsministern.