ÅSIKT

Europas mur mycket dödligare än Trumps

Det går inte att tiga om en redan befintlig politik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Trump-piñata vid en symbolisk mur i Mexico City. Foto: AP/TT
KULTUR

Donald Trumps idé att bygga en mur mot Mexiko väckte berättigad fasa bland världens progressiva. Nu är visserligen stora delar av gränsen redan befäst, med både murar, taggtråd och vaktstationer. Någon ny princip är det inte Trump lägger fram, snarare radikaliserar han en redan befintlig politik.

Dessutom ska europeiska politiker akta sig för att hacka alltför hårt på amerikanerna. Som den tyska journalisten Doris Akrap har uttryckt det: ”Den som talar om Trumps mur, kan inte tiga om den europeiska.”

Med transportörsansvar, visumregler, Turkietavtal och patrullering av Medelhavet byggs det svår­genomträngliga europeiska fortet.

Den senaste given är att teckna avtal med länder i Afrika, där dessa stoppar migrationen i utbyte mot bistånd och handelsfördelar. I Tyskland diskuteras nu också läger i Nordafrika, dit de migranter man plockar upp på Medelhavet ska skickas.

Det må vara mer osynliga murar än den amerikanska, men också mer dödliga. 2015 dog 240 personer som försökte ta sig in i USA från Mexiko. Enligt de senaste uppgifterna från International organization for migration har 4 271 personer drunknat på sin färd mot Europa fram till den 11 november i år, förra året över 3 500.

För denna massdöd krävs ingen Trump, bara socialdemokrater, kristdemokrater, liberaler.

Den europeiska ytterhögern är ett jätteproblem, och vänsterns främsta uppgift måste alltid vara att hindra att de får händerna på statsapparaten. Men våra murar byggs av den politiska mitten.

ARTIKELN HANDLAR OM