Välj en engelsk deckare i sommar

Ingalill Mosander chattade med Aftonbladets läsare

En stark och gripande thriller, flera engelska deckare, pocketar med "feel-good"-känsla och en helt nyutgiven ljudbok av Leif GW Persson var några av Ingalill Mosanders tips på sommarläsning.

Moderator säger: Hej och välkomna till chatten. Nu kör vi igång!

Ingalill Mosander säger: Ni är nu välkomna att fråga om tips på sommarläsning.

Linda säger: Jag vill läsa något gripande, gärna psykologisk thriller (dock inget kärlekstrams). Vad föreslår Du?

Ingalill Mosander säger: En alldeles utomordentligt thriller är Rött regn av Dennis Lehane. Den har filmats under namnet Mystic River. Boken finns i pocket och är både stark och gripande och frågan är om den inte är bland det bästa jag läst.

Elin säger: Hejsan! Är väldigt förtjust i deckare, gärna brittiska. Ian Rankin, Stephen Booth, Danuta Reah, Mo Hayder är några favoriter men har du några andra förslag på bra deckare? Tack så mycket på förhand och trevlig boksommar! :o)

Ingalill Mosander säger: Hej! Jag är själv väldigt förtjust i engelska deckare. Efter alla år av saknad av Peter Robinson är välsskriven och spännande. Annars tycker jag du ska läsa alla böcker som finns utgivna av Denise Mina. Hon ges ut av Minotaur.

Swedish_Commie säger: Tja! Finns det några bra böcker i stil med Da-Vinci koden?

Ingalill Mosander säger: Da Vinci-koden är onekligen speciell i sin genre. Det finns en annan amerikan som som haft stora framgångar och det är Harlan Coben. Han har skrivit Berätta inte för någon och Inte en andra chans. Dom tror jag du skulle tycka om.

Nalle säger: Hej! Har du något bra tips på en pocketbok med "feel good"-känsla?

Ingalill Mosander säger: De irländska författarna Marian Keyes och Maeve Binchy har haft stora framgångar i den genren. Du kan nog ta vilken bok som helst av dem. Finns många att välja på i bokhandeln.

Kib säger: Hej! Vilka böcker är högaktuella i sommar?

Ingalill Mosander säger: På sommaren kommer inga nya böcker, de börjar ges ut i mitten av augusti. Under sommaren läser de flesta pocket. Men i juni ger förlagen ut en del deckare som Dödsmässa av Arne Dahl som kom häromdagen. Elsie Johanssons nya roman Näckrosträdet har fått stor uppmärksamhet. Själv tror jag att man kommer att se Da Vinci-koden på badstränderna.

prosten säger: Någon bra svensk nyutgiven bok du kan rekommendera.

Ingalill Mosander säger: Den är ju ett halvår gammal vid det här laget men själv hade jag stor glädje av En annan tid, ett annat liv av Leif GW Persson, som i dagarna ges ut som ljudbok. Den tar 16 timmar att lyssna på och Tomas Ponten läser.

Bertil säger: Kommer E-böcker slå ut traditionella böcker?

Ingalill Mosander säger: Nej, det tror jag inte.

Matte säger: Jag har läst en bok av Stig O Blomberg, "Min vän igor". Känner du till den? Jag undrar om du också känner till något i den stilen? Thrillerliknande gärna av Svensk författare. Tack och trevlig midsommar!

Ingalill Mosander säger: Nej, den känner jag inte till. En bra svensk thriller är Solstorm av Åsa Larsson, som finns i pocket. Den valdes till årets bästa deckardebut 2003.

anna säger: Några bra tips till en uttråkad tonårstjej?

Ingalill Mosander säger: Läs Marian Keyes tex Änglar. Hon skriver väldigt roligt. En oväntad semester är hennes bästa bok. Annars är En sång för en fjäril av Maria Küchen utmärkt.

Cecilia säger: Då jag antagligen blir kvar i regniga Sverige hela sommaren skulle jag gärna vilja ha tips på en bra reseskildring!

Ingalill Mosander säger: Thomas Gustafsson har skrivit en spännande bok om Madrid.

Ingalill Mosander säger: Hej, tack för frågorna. Nu åker jag på semester, trevlig sommar!

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN