Tungt med lätt hand

Foto: Paul Auster.
BOKRECENSIONER

■ ■ Resor i skriptoriet heter Paul Austers nya bok som kommer på svenska i dag. Han är ingen latmask precis, den Brooklynbaserade författaren. Den aktuella boken är hans artonde på svenska.

Här får vi stifta bekantskap med en riktig Austerfigur. Mr Blank heter han, och hans belägenhet är något oklar, men något trevligt liv lever han inte, instängd som han är och omgiven av mystiska personer från det förflutna.

Mot slutet har Mr Blank fått nog. Han har skrivit, och han har läst så mycket som han kan smälta. "I ett utbrott av uppdämd vrede och frustration kastar han manuskriptet över axeln med en våldsam knyck på handleden och bryr sig inte ens om att vända sig om för att se var det hamnar."

Instängd?

Ja, i USA.

■ ■Det är nog klokast att läsa Resor i skriptoriet som en studie i repressiv tolerans, detta gamla och delvis bortglömda uttryck från Herbert Marcuse som ännu är synnerligen brukbart för att beskriva vad som händer en författare som tillåts skriva precis vad han vill utan att någon bryr sig ett dyft. Det meningslösa att inför varje nytt ord höra ljudet av sin röst trots att munnen är stängd.

Det, som man som europé föreställer sig, mentalt utarmande i att leva i ett land utan sans och vett som är det senkapitalistiska Amerika får här en koncentrerad och konstnärligt högstående skildring.

Något som inte blir sämre av att Paul Auster som alltid lyckas hantera de verkligt tunga frågorna med lätt, och underhållande, hand.

Roman

Anders Paulrud