Roman

Oraklen varnar medan allt faller samman

”Sista hösten i Legoland” är en vemodig teatralisk ekoroman

Av: 

Inga-Lina Lindqvist

Hanna Rut Carlsson romandebuterar med ”Sista hösten i Legoland”.
Hanna Rut Carlsson romandebuterar med ”Sista hösten i Legoland”.

BOKRECENSIONER

Greta Thunberg måste sägas ha ett starkt och övertygande budskap och hennes framförande har profetiska egenskaper. Hon når uppenbarligen många människors hjärtan – men kommer hon åt de förhärdade och de omedgörliga? Kan man överhuvudtaget få en människa att byta ståndpunkt?

Hanna Rut Carlsson ställer frågan i sin debutroman Sista hösten i Legoland.

Tre orakel kommer till Köpenhamn för att väcka folket ur deras mentala slummer. Katastrofen är nära förestående. Staden kommer att gå under. 

Men orakel talar som bekant dunkelt. De anser själva att de gör vad de kan. Klottrar budskap på husväggar och toaletter. Pratar med folk som står och väntar på falafel. Går runt med en skylt. Carlsson bygger upp en dockskåpsteater, figurerna rör sig som i en saga av H C Andersen


Oraklet Amir landar i ett kollektivboende där Katja läser miljövetenskap, får nog av patriarkatet och bestämmer sig för att dejta Alice vars hjärtekrossare till flickvän i sin tur har flyttat till Berlin och måste vinnas tillbaka med hjälp av svartsjuka. 

Alice undervisar Joanna som går på mellanstadiet och får i uppgift att skriva om antiken. Lämnad åt sitt öde och sitt googlande gör hon en fasansfull upptäckt. Slaveriet har inte upphört med antiken. Slaveriet finns här och nu. Även om hennes pappa, arkitekten Malik, lyckas hitta choklad som både är vegansk och rättvisemärkt kan dotterns ångest inte lindras. 


Malik brinner för sitt projekt där utbyggnad av tunnelbanan ska bidra med jordmaterial till vallarna som ska skydda Köpenhamn från en hotande översvämning. 

Vällovligt och hållbart – eller? Oraklen varnar förgäves för att sprängningarna kommer att leda till att staden går under. Joanna är den enda som lyssnar men pappan viftar bort hennes sanning. Klottrade budskap tvättas bort av ödesgudinnor förklädda till filosofiskt skolade renhållningsarbetare.


”Sista hösten i Legoland” är en vemodig teatralisk ekoroman. Ljusen slocknar ett efter ett i dockhuset. Tiden räknas ner, snart faller skåpväggarna isär och dockorna begravs i bråten.

Carlsson kallar sin roman en tragedi vilket ger en fingervisning om verkets sensmoral. Människan övertygas inte av argument utan av katharsis, en jordbävning i själen.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Roman

Miljöfrågor