Klimatförändringarna är som global rysk roulette

”Varje grads uppvärmning är en ny kula i loppet på revolvermagasinet”

Erika Bjerström, klimatkorrespondent på SVT.
Erika Bjerström, klimatkorrespondent på SVT.

Som förmodligen många andra är jag van att möta klimatfrågan som ett stort, illavarslande och framtida problem. Man tänker sig den globala uppvärmningen som en ovädersfront som tornar upp sig i fjärran och sedan sköljer in med buller och bång över oss alla.

Därför är det till en början irriterande att läsa klimatkorrespondenten Erika Bjerströms Klimatkrisens Sverige. Hur långt ifrån dessa inom decennier sannolika och möjliga förlopp är inte det som pågår just nu? I Sverige dessutom, ett av de bäst positionerade länderna – i alla fall så länge inte Golfströmmen sviker oss.

Visst ändras flora och fauna, men problemet med Norrland tycks, om man vill vara krass, vara att förändringen gör det mer beboeligt, och problemet med Bohuslän att livet vid västkusten kommer att vara en global turistmagnet. Det verkar futtigt.

Till irritationen bidrar också några svaga kapitel som hängts upp på coronakrisen och exempelvis hyllar den ohållbara idén om nationell självförsörjning.

Med ett klimat av tilltagande extremväder, sämre lokal sötvattentillgång och nya skadeinsekter kommer vi tvärtom att bli mer beroende av en fungerande global livsmedelsmarknad som kan sprida riskerna vid missväxt.


Men boken är framför allt skriven för att tiden för stora skrämmande scenarier är förbi. Klimatförändringarna är vardag nu. Kommunal vardag med planering för vart större nederbörd ska kunna ledas och hur vägar till närmaste sjukhus kan hållas fungerande. Vardag även för fågelskådare, smittskyddsläkare och jordbrukare, som fått nya problem att hantera.

Den största insikten är att klimatproblemen inte som ett oväder drar in över alla, utan drabbar individuellt, lokalt och slumpmässigt.

Kanske är det just den plats på jorden du gjort till din där livsbetingelserna obönhörligen försämrats – badvattnet på det kära sommarstället vid kusten som blir otjänligt av ständig algblomning, en älskad hund eller katt som dör av någon ny insektssmitta, eller att älgflugor med elaka bett gör att skogen där barn du lekt som inte längre ger den trygga igenkänningen.

I värsta fall försvinner grunden bokstavligen under dina fötter genom lerskred, eller bostadshus i staden som sätter sig och blir obeboeliga efter en torr sommar, där grundvattnet sinat och pålarna under huset inte längre är stabila.


Sådana förändringar pågår i detta nu, i en takt som överträffar vad alla forskare trott, och utan att vi är kapabla att förutse mer exakt vad som väntar innan det en dag inträffar. Tragedierna är både stora och små, och en del av tragedin är att sorgen och upplevelsen långtifrån alltid kommer att gå att dela. Andra kommer att ha tur och slippa samma öde. Flera kommer att hitta nya möjligheter i förändringarna, de är inte bara negativa.

Klimatförändringarna innebär en global rysk roulette. Varje grads uppvärmning är en ny kula i loppet på revolvermagasinet. Just du kan fortfarande komma undan och skicka oturen till någon annan, men över tid ökar riskerna för oss alla. Några av dem har redan blivit vardag, också i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.