Kul med Gud 2

Foto: Maria Küchen - har en tro med liv och rörelse.
BOKRECENSIONER

■ ■Poeten Maria Küchen har blivit besatt av det heliga. I augusti gav hon ut en roman just med titeln Det heliga och två månader senare är det dags för mer öppna betraktelser över vad som är heligt för henne. Hon berättar att hon närmast av en slump hamnade på en konferens kring psalmdiktande i Italien och drabbades där plötsligt av en fras i en psalm, "Var inte rädd, det är jag!", och vips var hon glödande kristen.

För en läsare vars ateism är lika självklar och oproblematisk som ett glas vatten är det alltid en egenartad upplevelse att läsa bekännelseböcker om frälsning, men Maria Küchen är rolig. Hon far glatt fram bland dogmer och trossatser, sparkar den ena åt sidan och omfattar extatiskt den andra.

■ ■Det är liv och rörelse i hennes tro, man vet aldrig vart den kan ta vägen. Gud är som bra sex utropar hon och försöker sedan förklara sig. Med någorlunda framgång. En annan gång hamnar hon förmodligen omedvetet i en platonsk föreställningsvärld för att strax fara rakt in i rena mystiken eller i kärleksförklaringar till en karaokesångare på en Ålandsfärja. Det vilar inga ledsamheter i Maria Küchens religion, men den gör sig ändå bättre när hon som i Det heliga omvandlar den till litteratur.

Betraktelser

Lennart Bromander ([email protected])