Släktfejd som en del av vardagen

Publicerad:
Uppdaterad:
Sara Paborn.

Sara Paborn debuterar med romanen Släktfeber, lanserad som en munter skröna om härliga original. Boken har fått förhandspublicitet i såväl Kulturnyheterna som Malous bokklubb. Det tyder på ett sug, en längtan. Släktkrönikan kan vara den nya deckaren.

Det har förstås varit på gång länge. Majgull Axelssons Aprilhäxan är en modern klassiker. Anna Schulze romandebuterade med Ge mig en människa, om tre generationer kvinnor, och Erik Wijks Allt vi här drömma om uppmärksammades stort.

Sara Paborn har gett sig på en snäppet svårare uppgift. Hon beskriver en skånsk medelklassläkt där ingenting uppseendeväckande händer. Här figurerar inga mustiga nationella minoriteter, ingen är synsk och ingen är statare.

Det finns en faster som dör, det finns två rivaliserande systrar som ses på begravningen, det finns en ung dotter till en av dem som i jagform berättar om den heta sommaren då släkten samlas för att slutligen försonas.

Paborn skriver med stor närvaro, hon har ett sinnligt språk. Sommarvärmen lämnar avtryck i min egen hud. Jag känner fettet i läppstiften, rör vid gräset, småler åt pappan som hänger korkar i en tall för att kunna njuta av en egen korkek.

Men vem är det som försonas med vad, och varför?

Om två systrar undviker att umgås, så beror det i många delar av världen på oerhört tragiska omständigheter. Svek, angiveri, hedersbrott. I Släktfeber är kontaktlösheten en del av vardagen, som kaffe. Okommenterad, osynlig i sin normalitet, avsedd för igenkänning. Typiskt svensk?

Jag blir provocerad av dåsigheten över sommarstugan, karaktärerna som bär sin tomhet som medaljer, frånvaron av intellektuell och andlig verksamhet. Politik, poesi, passion – allt trampas ner och stampas på, tills man kan bygga ett nytt badrum på den platta grunden.

När samtiden sticker kniven i ryggen på oss med bankkriser, sänkta löner och chefsbonusar är det bra att ha blod som är tjockare än vatten. Men måste det vara så tjockt att själen slammar igen?

Inga-Lina Lindqvist

Publicerad: