Bang gäst hos verklighetens folk

Arbete temat för senaste numret av tidskriften

TIDSKRIFT Arbete är temat för senaste numret av Bang. Det är texter från verkligheten som berör. Emma Stormdal, som efter en akut hjärnoperation förlorade tal- och arbetsförmågan, undrar om hon har rätt att köpa frukostflingor. Det är ju ingen självklar utgift för den som måste be kommunen om ekonomiskt bistånd. Branka Mikek och Mireya Echeverría Quezada samtalar om hemtjänsten där båda jobbar. Det är lågbetalt men de delar en yrkesstolthet i välfärdens tjänst. Gemensamt har de en skepsis mot akademiska feminister som bara vid behov åberopar arbetarklasskvinnor: ”ungefär som en mångfaldsblatte”.

Rebecka Bohlin påminner i sin tur om att två av tre arbetarkvinnor jobbar utanför kontorstid genom nattskift, delade turer och kombinationstjänster. Hon har också träffat Pedro som redan när han gick i åttan tog mammas städjobb på kvällen för att hon skulle kunna stanna hemma med lillebror. Barnarbete existerar i Sverige.

Om en peruansk kvinna som 1976 kom hit från Bukarest berättar America Vera-Zavala. Kvinnan var hennes mamma. Hon hade alla papper i ordning och behövde aldrig frukta myndigheterna.

Det är långt från dagens hukande papperslösa som ibland jobbar för 30 kronor i timmen.

Som sagt: ett nummer med röster från ”verklighetens folk”. De behöver höras.

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.