Bokrecensioner

Inaglill Mosanders boktips

Av: 

Zendry Svärdkrona

BOKRECENSIONER

Katten som inte dog

av Inger Frimansson

Förlag

Pan

ca 65 kr

Om man är en vanlig människa och råkar ha ihjäl en person ska man omedelbart gå till polisen. Annars blir livet en enda lång plåga av ångest, skuld och skräck. Det framgår med önskvärd tydlighet av denna fascinerande, psykologiska thriller. Beth dödar i hastigt mod en man med yxa. Sedan gräver hon och hennes sambo Ulf ned kroppen en bit från sommarhuset. De försöker låtsas som ingenting. Men skuldskänslorna äter långsamt upp dem inifrån.

Fädernas synder

av Julia Wallis

Martin Förlag

Minotaur

ca 59 kr

Mina engelska deckarfavoriter Ruth Rendell och PD James börjar bli till åren, över 70 respektive 80 och frågan är hur länge de orkar skriva. En stor tröst är Julia Wallis Martin – värdig efterföljare i spänningsbranschen. Här har hon åstadkommit en fängslande, psykologisk thriller om brott och straff och hur det påverkar de närmaste. En ung polis skjuter ihjäl en rånare. Den dödes far är en hämndlysten brottsling, men det är även polisens...

En ängel i Archangelsk

av Robert Harris

Förlag

Månpocket

ca 65 kr

Engelska kritiker har jämfört honom med Graham Greene och efter att ha läst denna gastkramande historia tycker jag nog att det ligger något i det. Harris är mästerlig på att skapa en intrig med rötter i historien och få den att verka helt möjlig. På en konferens i Moskva blir en brittisk historiker indragen i en livsfarlig konspiration med oanade konsekvenser. Han hamnar i en jakt på Stalins okända anteckningsbok, omedveten om vilka faror som väntar honom.

Den svarta tjärnen

av Thomas H. Cook

Förlag Månpocket

ca 59:50 kr

Sällan har jag läste en lika suggestiv kriminalroman. Spänningen byggs sakta upp, sida för sida och det börjar krypa längs ryggraden. En ung, vacker kvinna tar anställning som teckningslärare vid en pojkskola i en amerikansk småstad. Hon kommer från en kosmopolitisk, frigjord värld och när hon förälskar sig i en gift, manlig kollega anar hon inte vilka konsekvenser deras relation kan få. Utsedd till bästa utländska deckare år 2000 av Deckarakademin.

Eldstungor

av Minette Walters

Förlag Bonnier Pocket

ca 49 kr

I en liten ort vid engelska sydkusten hittas en gammal dam och hennes sköterska mördade. Misstankarna riktas mot en grovhuggen irländare som tidigare varit i delo med rättvisan. En lynchstämning piskas upp och den enda som tar honom i försvar är en kvinnlig granne, själv med irländsk bakgrund. I denna heta brygd av hat, fördomar och ondska är ingenting vad det synes vara. Steg för steg benar polisen upp skeendet tills den överraskande sanningen uppdagas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!