"Det skulle kunna hända i dag"

BOKRECENSIONER

Julian Barnes om justitiemordet som upprörde hela England för 100 år sedan

Engelske författaren Julian Barnes hoppar numera över alla recensioner.

Men han är inte omedveten om att hans senaste bok "Arthur &

George" höjts till skyarna av en enig kritikerkår.

- Min fru läser recensionerna och är de mycket bra säger hon: "Han får komma på middag."

Foto: EN GENTLEMAN Julian Barnes hyllar ideal som mod, moral och civilkurage – något som Sir Arthur Conan Doyle stod för. Sherlock Holmes skapare hjälpte George Edalji när denne utsatts för ett justitiemord. Om denna engelska Dreyfusaffär har Julian Barnes skrivit den kritikerrosade boken ”Arthur & George”.

Julian Barnes berättar att det finns författare som gör det ännu svårare för sig.

- Philip Roth lämnar USA när hans böcker kommer ut. En europeisk författare jag känner får sådan ångest när Nobelpriset ska offentliggöras att han reser långt bort, till Australien, Nya Zeeland och Latinamerika. En gång åkte han till Japan och bodde hos sin gode vän Kenzaburo Oe. Och, jo, det är sant, det var då Oe fick priset.

Skandalös rättegång

Julian Barnes är spirituell, älskvärd och underhållande, han uppfyller med råge den bild vi har av en typisk engelsk gentleman. Hans personlighet går igen i hans romaner, som är lättlästa och fyllda av intelligens och humor. Han tror också starkt på samvete och moral och det har varit en av drivkrafterna bakom "Arthur & George", en historia om ett justitiemord, byggd på en verklig händelse.

- Jag hörde talas om att vi hade ett rättsfall i England för 100 år sedan som påminde mycket om Dreyfusaffären i Frankrike. Det handlade om advokaten George Edalji, som blev oskyldigt dömd efter en skandalös rättegång. Till hans hjälp inskred då sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes skapare.

Obrottsligt trogen

Julian Barnes började undersöka fallet med samma frenesi som en privatdetektiv. Han besökte de platser där händelserna ägt rum, grävde i olika arkiv, läste dokument och in i minsta detalj allt som skrivits om Conan Doyle.

- Han levde under många år med en hustru som var svårt sjuk, vilket fick till följd att deras sexuella samliv upphörde. Men Conan Doyle hade en moral som hämtad från riddartiden och var henne obrottsligt trogen. Vilket blev ett bekymmer för honom när han förälskade sig i en betydligt yngre kvinna. De hade ett platoniskt förhållande i tio år innan hustrun dog och de kunde gifta sig med varandra. Det är i alla fall vad han hävdade och jag tror honom.

- Om George Edalji vet vi inte särskilt mycket så hans karaktär fick jag till stor del bygga på min egen fantasi. Hans far var indier och hans mor engelska och det är alldeles klart att hans hudfärg hade betydelse för åtalet mot honom.

Skämdes för sitt land

Även om "Arthur & George" utspelas i England vid förra sekelskiftet känns den som en modern roman.

- Samma sak skulle kunna inträffa i dag. Rasmotsättningarna i samhället har snarare ökat och fortfarande finns det korrupta poliser och statstjänstemän, för att inte tala om ministrar utan mod, moral och civilkurage. När historien om George Edalji uppdagades i Storbritannien blev människorna upprörda och skämdes för sitt land. I dag tror jag att folk snarare skulle rycka på axlarna.

Oprahfiering av privatlivet

Det enda i romanen som känns tidstypiskt och knappast skulle kunna inträffa i dag är Arthur Conan Doyles framhärdande att leva i ett såväl vitt äktenskap som ett vitt utomäktenskapligt förhållande.

- Engelsmän har en tradition att inte visa sina känslor offentligt. Och jag föredrar det framför dagens Oprahfiering av våra mest intima och privata upplevelser, när människor sitter i tv och berättar de mest bisarra detaljer ur sitt sexualliv.

Fakta/Julian Barnes

Julian Barnes boktips till:

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker