Gammal kärlek går igen

BOKRECENSIONER

Per Nilsson ger förebilder för den som vill bli modig

Foto: Per Nilsson.

Samtidigt som värdekonservativa röster i svensk samtidsdebatt fortsätter att vurma för den heteronormativa kärnfamiljen, levererar Per Nilsson ytterligare en ungdomsroman med samhällspolitiska kommentarer.

I The return of hjärtans fröjd filtreras diskussionen om alternativa familjekonstellationer, ifrågasättandet av kärnfamiljen och synandet av papparollen genom en 17-årig pojkes klarsynta blick. För vad spelar en pappa för roll om han ändå aldrig är närvarande? ”Pappor försvinner. Det hör liksom till. Kanske inte pappor behövs. Egentligen.”

I Nilssons prisbelönta genombrottsroman Hjärtans fröjd berättades om en ung pojkes första och omstörtande förälskelse och avgrundssmärta över att bli ratad. Femton år senare tycker tydligen Nilsson att tiden är mogen för andra början och slut än de konventionella. För uppföljaren bjuder på oväntade svar på tidigare obesvarade frågor. ”Men är lyckliga slut alltid bäst? Nej. Alla vet att det inte är så. Lyckliga slut är förutsägbara”, konstaterar huvudpersonen. Nu med lite distans till hjärtesorgen.

Det har hunnit gå ett år sedan Ann-Katrin – Hjärtans fröjd – lämnade huvudkaraktären i svartsjukans betvingande mörker. Livets outgrundliga vägar har öppnat upp för nya kärlekar och möjligheter. Men än är han inte riktigt redo att släppa taget. Först vill han begripa varför Ann-Katrin bara försvann. Och så vidgas berättelsen om en förlorad kärlek till något mer genom att trotsa fördomsfulla schabloner av hur man älskar, vem som får älska och vem som är värd att älskas.

Risken att falla in i en moraliserande präktighet lurar ständigt bakom hörnet när vuxenröster använder ungdomsromanen som arena för sina egna uppror. Då och då snuddar också Nilsson vid det spänningslösa genom att nästintill driva korrektheten till sin spets. Här samsas karaktärer som blattebruden Amina, den rullstolsburna bästisen Johan och Millan som är flata i ett och samma drama. Men istället för att trilla ner i präktighetsträsket vinner Nilsson läsarens förtroende med sin rakryggade realism.

För i The return of hjärtans fröjd är det verklighetens mångfald som oreserverat kräver plats och utmanar samhällets olika konservativa väktare. Och frågorna som värker mellan raderna, om vad det kostar att skilja sig från mängden och hur man försvarar sin egna bräckliga vilja mot omvärldens spärreld av krav på normalitet, är mänskliga dilemman som sträcker sig över både tid och rum.

Människor behöver förebilder för att bli modiga. Per Nilsson har gett sin läsekrets ännu en.

Hanna Larsson