Böcker

”Bloggen är mitt roliga extrajobb”

Av: 

Jessika Devert

BOKRECENSIONER

Jessica, 36, delar med sig av sina tankar och känslor på nätet

Jessica hinner med både bloggande, jobb och familj.
Jessica hinner med både bloggande, jobb och familj.

Förutom ett krävande jobb, träning och familj med man och fyra barn hinner Jessica Carragher Wallner blogga flera gånger i veckan.

För henne funkar det som en dagbok och som ett sätt att få ut tips, råd och bra idéer till andra.

– Bloggen är mitt fantastiskt roliga extrajobb som jag tycker är värd att satsa en hel del av min tid på, även om jag inte får så mycket betalt, säger hon glatt.

I augusti 2005 hade Jessica precis fått sitt fjärde barn och skrev på en tenta på sin mastersutbildning vid Uppsala universitet. Då startade hon bloggen "Ett Bra Liv”, helt enkelt för att det var kul.

– Att blogga är det mediet där man bestämmer relativt mycket själv och som läsarna väljer själva – man skapar sin egen trovärdighet. Det är inte främst för att synas och höras utan för att jag tycker att jag har något att ge, berättar Jessica.

Som till exempel när hon och hennes man skrev ”Veckans utmaning” för skolan där hennes man är idrottslärare. En kvinna på skolan lade om hela sin livsstil, började träna och ställa krav på sin omgivning.

– Det gjorde alltihop värt det, säger Jessica stolt.

Planerad eller spontan blogg

Att blogga innebär att man flera gånger i veckan skriver om sig själv, sina tankar och händelser och sedan lägger ut det på nätet så att hela världen kan läsa. Hur personligt man vill ha det väljer man själv.

Jessica har valt att på sin egen privata blogg lägga ett lösenord som bara vissa får tillgång till. På ”Ett Bra Liv” finns inga bilder på henne eller familjen och inte heller så mycket personliga åsikter, det hör hemma på den privata, som funkar mer som egen dagbok.

– En personlig blogg ger ofta uttryck för ”just då”-känslor, som en dagbok ungefär. Men jag kan planera vad det är jag vill dela med mig av. Och den kan vara både planerad eller spontan – helt beroende på hur mycket tid jag har, säger Jessica

Skrivandet pågår hela tiden

Just Jessicas blogg har betoning på hälsa och livsstil, vilket kan inbegripa många olika saker. Hon skriver två–tre blogginlägg om dagen, men själva skrivandet pågår hela tiden. Och samtidigt som det ger henne utlopp för kreativitet och skrivklåda – som hon själv uttrycker det – så kan det också bli

krävande. Just nu har hon mellan 500 och 1000 unika besökare och hon har redan fått påstötningar om ämnen de vill att hon ska ta upp. Jessica får en del mejl om att hon ska skriva mer om personlig utveckling, men där är hon lite återhållsam.

– Det är ett stort och viktigt ämne och det är viktigt att man formulerar sig rätt, så det blir inte på regelbunden basis jag skriver sådant, dessvärre. Det är viktigt att inte tappa trovärdigheten med slafsgöra, säger hon med eftertryck.

Men tänker på bloggen – det gör hon hela tiden. Bloggtänket är påslaget och hon planerar och studerar sin omgivning för att få tips och idéer.

Kan det bli så att du tänker för mycket på det och att det till slut blir en källa till stress?

– Nej, jag vet när eller om det skulle bli för mycket och då drar jag ner. Jag har erfarenheter av det där så jag vet mina gränser, säger Jessica.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker