Böcker

”Jag vet hur det känns att inte räknas”

Av: 

Ingalill Mosander

BOKRECENSIONER

Malin Persson Giolito om hyckleri, karriär och romanen hon höll hemlig för pappa

Malin Persson Giolito talar med sin pappa Leif GW Persson varje dag.

Men hon sa inte ett ord om att hon skrivit en roman.

–?Han blev lite störd när han fick veta det. Var väl rädd för att någon av hans barn skulle skriva en barndomsskildring typ Jan Myrdals.

I veckan utkom Malin Persson Giolito med ”Dubbla slag” och Leif GW Persson kan vara helt lugn.

–?Den handlar inte om honom.

Hyckleri om jämställdhet

”Dubbla slag” skildrar det dilemma många av dagens kvinnor ställs inför – hur kombinerar man barn och karriär? Huvudpersonen Hanna är en ung, begåvad jurist som får en eftertraktad anställning på en prestigefylld advokatbyrå. Hon tilldelas viktiga uppdrag och hennes arbetsgivare ser henne som en av deras mest lovande framtidslöften. Tills den dag hon får barn och inte längre kan jobba till sent in på kvällarna.

–?Även om jag inte är Hanna så vet jag hur det känns att plötsligt inte vara en i gänget, att inte räknas på allvar. Jag arbetade i tio år på Sveriges största advokatbyrå och när jag fått barn och gått upp tio kilo var jag inte intressant längre.

Malin anser att allt tal om jämställdhet inom näringslivet är hyckleri.

–?Om det nu är så viktigt att få tag på de kvinnliga begåvningarna, varför är det då så få arbetsgivare som är beredda att ge dem höga befattningar? Snacket är det inget fel på. Det är verkstan som saknas. I?dag kan jag se att jag ville bli lurad, jag ville så gärna tro att det gick att göra karriär och ha barn samtidigt.

Toppstudenterna är tjejer

Hon har tittat närmare på den verklighet som väntar unga kvinnliga jurister.

–?Av dem som läser juridik är sextiotvå procent tjejer. Och det är bland dem man hittar toppstudenterna med de högsta betygen. Självklart vill de affärsjuridiska byråerna locka till sig dem och hälften av alla som anställs är också kvinnor. Men efter fem år är den siffran bara tjugo procent. Vad är det som har hänt? Jo, många av dem har fått barn och gjort samma erfarenhet som jag. Går man hem klockan fem anses det att man arbetar deltid.

Jobbar i Bryssel

Malin bytte jobb. I?dag är hon handläggare på Europeiska kommissionen och bor i Bryssel med sin franske man och deras tre döttrar.

–?Här har man möjlighet att köpa sig hjälp. Men grundproblemet återstår. Jag vill mycket hellre vara tillsammans med mina barn än med mina tråkiga kollegor. Jag vill inte komma hem och träffa dem en kvart innan de somnar. Så klockan 17.00 är jag hemma. Punkt.

Hon påpekar att kvinnors karriärer ser annorlunda ut än mäns.

–?Jag har trettio år kvar av mitt yrkesverksamma liv. Jag skulle gärna ha en chef som Carin Götblad, Stockholms polismästare. Hon har arrangerat ledarskapskurser för kvinnor över 45.

Byter boktips med pappa

När Malin inte arbetar eller tar hand om barn läser hon böcker.

–?Massor. Den enda jag känner som läser mer än jag är pappa. Vi brukar ge varandra boktips.

För en utomstående verkar det som om far och dotter har en nära, varm relation. Han har sagt att han är stolt som en tupp över hennes bok och hon förklarar att hon älskar hans böcker.

–?Men jag är försiktigare i mina uttalanden, jag vill inte såra någon. Jag är inte som pappa som säger precis vad han tycker oavsett vad det gäller.

Malin Giolito Perssons boktips till...

Leif GW Persson, professor och Malins pappa:

–?”Historien” av Elsa Morante – eftersom hon är en av hans favoritförfattare. Han trodde inte jag visste vem hon är men det gör jag.

Thomas Bodström, riksdagsman och fd justitieminister

–?”Min häst”. Jag ska be pappa att vidarebefordra den där prenumerationen som Camilla Läckberg köpte till honom. Det är läsning som passar hans nivå.

Anne Ramberg, generalsekreterare Advokatsamfundet
–?”Dubbla slag” av mig själv. Hon är engagerad i de frågor om etik och dubbelmoral som jag tar upp i min bok och vill man ska prata om.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker