Slaktad historia om blodigt jobb

BOKRECENSIONER

Arbetarna ignoreras helt i ny bok om Slakthusområdet

Slakt under tidigt 1900-tal.

I år är det 100 år sedan ett stort slakteri­komplex anlades i ­Johannes­hov i södra Stockholm. Platsen kallas sedan dess Slakthusområdet trots att själva slakteriverksamheten inte finns kvar. Jubiléet uppmärksammas nu genom coffee table-boken Kött & blod av Anders Brundin, Anders Johns­son och Eta Kroon.

Man behöver inte köpa Kött & blod för den finns fritt tillgänglig i digital version via Stockholms stads hemsida. Det är mycket bra. Men man undrar förstås vem som har betalat kalaset.

Boken är utgiven i samarbete med bland annat Centrum för näringlivshistoria. Följaktligen är det näringslivet som står i centrum för texterna i boken. Människorna som styckade, paketerade och transporterade köttet och därmed skapade företagens vinster har man helt glömt bort. Så blir det alltid när borgarna skriver historia.

Men samtidigt är boken rikt illustrerad med bilder från arkiv och museum. Det går förstås inte att hitta fotografier från Slakthusområdet utan att det slinker med några vanliga livsmedelsarbetare. Så på bilderna i boken kan man se de arbetande människor som helt ignoreras i texten.

Kalle Holmqvist