Kollegor rasar mot Maja Lundgrens roman

Höstens skandalbok vållar storbråk på Bonniers förlag

Myggor och tigrar” är årets mest kontroversiella roman.

Med en blandning av påhitt och verkliga personer tar författarinnan Maja Lundgren heder och ära av en lång rad namngivna svenska kulturpersonligheter.

Boken vållar nu internt bråk på Bonniers och författare har försökt att stoppa boken.

Maja Lundgren – inte populär hos vissa kollegor och chefer på Bonniers. Foto: CATO LEIN

Maja Lundgrens ”Myggor och tigrar” recenseras i dag på tidningarnas kultursidor.

Författarinnan beskriver en lång rad namngivna personer synnerligen nedsättande.

Hon anklagar män i ledande befattning på Aftonbladets kulturredaktion, där Lundgren vikarierat, för att ha varit sexistiska.

Hon påstår att rubriker på dessa kultursidor ska ha varit budskap riktade direkt till henne.

Krävde stopp

Enligt personer med mycket god insyn i Bonniers förlag, som ger ut romanen, har flera kända författare tryckt på för att boken ska stoppas.

Aftonbladet har varit i kontakt med författarna, som dock inte vill uttala sig.Flera av varandra oberoende källor bekräftar dock att tre av författarna försökt stoppa boken och att flera tongivande personer inom förlaget varit oense om lämpligheten i att ge ut den.

Küchen ironisk

Det är i princip bara män som blir påhoppade – men även författaren Maria Küchen får sig en känga för att hon ska ha pikat Lundgren för hennes barnlöshet.

I ett uppenbart ironiskt mejl till en högt uppsatt chef på Bonniers tackar Küchen för att förlaget ger ut en så viktig roman som Lundgrens.

Hon passar också på att med drypande ironi be om ursäkt för att hon varit så elak mot Lundgren eftersom Küchen glömt en barntröja framme i ett gästrum på sitt skärgårdsställe där Lundgren bjudits att övernatta.

Intern turbulens

Det är denna barntröja som Lundgren i sin bok tolkar som en pik för hennes barnlöshet, förklarar Küchen i mejlet.

Detta tre dagar gamla mejl har redan börjat spridas på nätet och bland kulturpersonligheter.

– Jag har ingenting mer att säga i den här frågan, säger Küchen till Aftonbladet. Romanen har lett till intern turbulens på Bonniers.

Eva Bonnier, förlagschef på Bonnier, är ytterst ansvarig för boken. Hon vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter om att författare utövat påtryckningar.

– Jag kan säga så mycket som att jurister tittat på manuset och att vissa ändringar och strykningar gjorts i en dialog med förlaget och andra.

Var utgivningen ett svårt beslut att fatta?

– Vi har gått väldigt omsorgsfullt tillväga och diskuterat detta noggrant.

Enligt baksidestexten rör sig Lundgren i ”gränslandet mellan litteratur och verklighet”. Vari ligger det konstnärliga värdet med att blanda fiktiva uppgifter med verkliga personer?

– Samhället har blivit tuffare. Människor hängs ut på bloggar och i dokusåpor. Den här boken är en konstnärlig del av denna trend.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Maja Lundgren för en kommentar utan att lyckas nå henne.

Läs mer:

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker