Böcker

-Jag blev upptäckt av Stephen King

BOKRECENSIONER

Efter 30 års skrivande blev Ron McLarty mångmiljonär

"Den bästa roman du inte kommer att läsa i år."

Så skrev Stephen King i amerikanska nöjestidningen Entertainment Weekly.

Romanen han menade var "Jag minns att jag sprang" av Ron McLarty.

Författande skådis. Skådespelaren Ron McLarty har blivit refuserad av bokförlagen i 30 år. Tack vare Stephen King har han nu fått sin roman "Jag minns att jag sprang" publicerad och samtidigt blivit mångmiljonär.
Författande skådis. Skådespelaren Ron McLarty har blivit refuserad av bokförlagen i 30 år. Tack vare Stephen King har han nu fått sin roman "Jag minns att jag sprang" publicerad och samtidigt blivit mångmiljonär.

I 30 år hade allt han skrivit refuserats - nu slogs de stora bokförlagen om honom.

-Plötsligt började faxen spotta ur sig olika avtal. Budgivningen slutade på drygt två miljoner dollar. En timme senare ringde Warner Brothers och ville göra film av boken. Då fick jag några ytterligare miljoner dollar.

För några år sedan blev Stephen King skadad i en bilolycka. Då orkade han inte läsa utan ägnade sig i stället åt att lyssna på webbradio. En dag hör han Ron McLarty läsa sin egen roman och blir starkt berörd. Han får reda på att ingen velat publicera boken, skriver därefter en entusiastisk krönika och the rest is history, som man brukar säga.

Ron McLartys ögon glittrar när han berättar vad som hänt och säger själv att det låter som en saga. Han har grått hår, grått skägg, en diamant i ena örat och efter bara några minuter känns det som man känt honom hela livet. Stockholm är en av de städer han besöker under en lanseringsturné till fjorton länder.

Skrivit 100-tals noveller

Ron McLarty har varit skådespelare hela sitt vuxna liv. Han har medverkat i mängder av tv-serier, bland annat "Sex and the city" där han spelade sexterapeut och har framträtt på Broadway.

-Men varje morgon klockan fyra har jag gått upp, gjort min ryggymnastik och börjat skriva. För mig är det som meditation. Jag tycker att det ger mig lite struktur på tillvaron.

Under årens lopp har det blivit 10 romaner, 44 pjäser och hundratals noveller - alla opublicerade.

"Jag minns att jag sprang" skrev han 1988.

-Mina föräldrar dog i en bilolycka och för att skapa någon ordning mitt i kaoset började jag på en roman där huvudpersonens föräldrar dog på samma sätt.

Smith Ide är en fet, medelålders man som röker och dricker för mycket. Han arbetar på en fabrik som gör dockor. På en vecka mister han hela sin familj. Hans föräldrar omkommer i en olycka och han får besked om att hans älskade syster Bethany hittats död i Los Angeles. Då sätter han sig på sin gamla pojkcykel och ger sig iväg på en resa tvärs över USA. Han övernattar i ett litet tält, träffar egensinniga människor och upplever både ondska och godhet. Medan han cyklar tänker han på sin barndom och sin vackra syster som började höra röster och försvann dagen före sitt bröllop.

Nygift 58-åring

-Jag ville beskriva vad som kan hända med en familj när ett av barnen drabbas av en mentalsjukdom. Under min uppväxt hade vi ett par grannar vars sextonåriga dotter fick schizofreni och jag såg hur oerhört det påverkade alla inblandade.

Ron McLartys hustru dog i cancer 2002. Han stannade hemma och skötte henne under det sista året hon levde.

-Jag är glad att jag gjorde det. Men eftersom jag inte hade några inkomster var jag tvungen att sälja huset, och för att bli skuldfri hade jag varit tvungen att jobba som skådespelare tills jag blev 110 år.

Nu behöver han inte det.

Han har köpt en våning i närheten av Central Park i New York och gifte nyligen om sig med en skådespelerska.

-Aldrig trodde jag att livet skulle vara så underbart vid 58 års ålder!

Fakta: Ron McLarty

3 svar från Ron McLarty

Ron McLartys boktips till...

Ingalill Mosander

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

/

Böcker

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker