Bang

Mamma, pappa, Bang

Av: 

Ida Therén

BOKRECENSIONER

Vuxnas tankar och behov i nya numret

TIDSKRIFT Bang kommer under året att göra covers på andra tidskrifter. Först ut är tidningen Mama.

Fanny Ambjörnsson tar upp svårigheten att vara normkritisk förälder – vem vill inte att ens barn ska vara ”normalt”? Fazeela Selberg Zaib skriver fint om sexåringar som inte vill se tjocka ut, och som undrar över tiggarna på gatan. Grace Jobe diskuterar hur icke-vitas föräldraskap döms hårdare, och tvingar föräldrar att bli ”hönsmammor”.

Vi får också läsa om tvångssterilisering, tvåspråklighet, adoption, segregation och surrogatmödraskap. Superintressanta ämnen som borde finnas i alla föräldratidningar.

Kioskblänket från Mama och djupet i Bang blir briljant: lättillgängligt och smart utan de tillkrånglade akademiska texterna som tyngt många nummer. Normkritiken lyser igenom även i formgivningen – som jag hatälskar – trots Mama-inspirationen.

Dock hade jag gärna läst mer arbetskritik ur föräldraperspektiv. Varför ska kvinnor sträva efter de helkorkade föråldrade mansidealen att jobba långa dagar med stressiga statusjobb? Barn behöver närvarande vuxna, inte nya saker.

Bang och den svenska feminismen i stort har varit bra på att omfamna intersektionalitetsbegreppet. Nästa utmaning är att inkludera även ålder. Texterna i det här numret handlar i första hand om vuxnas tankar och behov, inte om barnets känslor och tankar. Men å andra sidan, det gör inte Mama heller.

Köp ett extra ex av Bang till en förälder nära dig – och passa på att slänga ner den normkritiska föräldratidningen Nära barn i påsen. Där har du en perfekt kombo för feminister med barnperspektiv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bang