En av de mest meningslösa böcker jag läst

BOKRECENSIONER

Filip och Fredrik flamsar på 220 sidor

Tv-paret Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har begått en roman, Tårtgeneralen. Det handlar om en rätt nedgången men manisk man - Hasse P - som bestämmer sig för att sätta Köping på kartan, detta sedan "stockholmsjäveln" Jan Guillou utnämnt Köping till "Sveriges tråkigaste stad." Hasse P får idén att låta baka världens längsta smörgåstårta och därmed kvala in i Guinness rekordbok. Han ska allt få på nöten den satans "gill-jo"!

Denna omskrivning av Guillous namn säger en del om humornivån. I början känns boken lite smårolig, men det är ett intryck som snabbt går över. Att flamsa i tv går väl an, att flamsa över 220 sidor blir bara too much. Ungefär som att leva på smågodis en vecka, man blir spyfärdig.

Texten surfar hela tiden fram på en kåserisk yta där ingenting blir på allvar, varken glädjen eller sorgen. Efter den första succén för Hasse P går nämligen det mesta överstyr. Men Filip & Fredrik harvar på i samma grabbflabbiga stil oavsett vilka vändningar berättelsen tar.

Verklig humor är ju en allvarlig sak, men här finns varken medkänsla eller inlevelse, inget satiriskt bett, inget som drabbar. Det här är nog en av de mest meningslösa böcker jag läst på decennier, direktkvalificerad för Alex Schulmans antikvariat för skräplitteratur.

Gunder Andersson