Serier

På seglats med livet

Pia Bergström läser en chosefri bildberättelse

Av: 

Pia Bergström

Illustration ur ”Djupet” av Karin Gafvelin.
Illustration ur ”Djupet” av Karin Gafvelin.

BOKRECENSIONER

Djupet (Syster förlag) av båtbyggaren, sjömannen och tecknaren Karin Gafvelin är både en kärleksroman och en gripande existentiell utvecklingshistoria. Miljön, tydligt framristad i svartmörka bilder på skrapkartong är ny för mig och mycket fascinerande.

Jaget, 25-åriga Karin, är båtbyggare och lever ett ambulerande bohemiskt liv mellan olika påhugg på skeppsvarv i Florida och amerikanska östkusten där hon tillsammans med likasinnade, dåligt avlönade entusiaster reparerar och seglar stora ”traditionella” segelbåtar som fraktar turister i Karibien.


En både spännande, paradisisk och slitsam tillvaro som skapar en speciell gemenskap, men Karin slits mellan tjusningen att resa runt och längtan efter en mer stadig framtid. Så en dag i St Croix möter hon James, från Minnesota, en drömmare och livskonstnär, öppen och allvarsam, precis som hon. En själsfrände. Men vill de samma sak, det är frågan.

Djupet fångar med sina enkla redogörande ord och dramatiska bilder en komplicerad relation och en ung kvinnas smärtsamma väg till mognad och livsbejakelse. Själv blev jag helt tagen av denna chosefria men samtidigt djupsinniga bildberättelse.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serier