”Jag fick inte träffa pappa”

BOKRECENSIONER

John Irvings nya roman handlar om lögnen i hans egen barndom

John Irving cyklar intensivt på motionscykeln och svetten dryper om hans gröna linne. Han andas häftigt.

Bredvid på en annan motionscykel sitter jag och ska intervjua honom.

Samtidigt kommer Daniel Westling förbi och demonstrerar sitt nya, eleganta gym för en välklädd man.

Vad får man inte vara med om?

Foto: SKRIVER BAKIFRÅN ”Innan jag börjar skriva en bok måste jag ha hela historien helt klar för mig. Sedan skriver jag bakifrån och arbetar mig framåt. Den sista raden i sista kapitlet skriver jag först av allt och den ändrar jag nästan aldrig”, säger John Irving, världsberömd författare på Stockholmsbesök för att lansera nya romanen ”Tills jag finner dig”.

Anledningen till allt detta är att John Irving, en av världens mest lästa författare, kommit ut med romanen ”Tills jag finner dig” och befinner sig på en lanseringsresa i Europa med Stockholm som första anhalt.

Irving har två passioner i livet – att skriva och att brottas. Hemma i huset i Vermont i USA har han ett eget gym där han tränar varje dag. Och han tänker inte ändra sina vanor under Sverigebesöket.

Eftersom intervjuschemat är fullspäckat får jag en tid under träningspasset på Balance master training gym, som Daniel Westlings skapelse kallas. Med på träningen är även John Irvings hustru Janet och deras 14-årige son Everett.

Reser för att finna sin far

”Tills jag finner dig” handlar om en fyraårig pojke som tillsammans med sin mamma reser till olika städer i Europa för att finna sin pappa, men utan framgång. I vuxen ålder gör han om samma resa och bit för bit avslöjas att den barndom han trodde sig ha haft vilade på en lögn.

John Irving lägger sig på golvet och börjar stretcha. ”Shoot!” säger han. Så då gör jag det och frågar hur nära boken ligger verkligheten.

– Först skrev jag den i första person men det blev för självutlämnande. Så jag skrev om hela boken i tredje person och kallade huvudpersonen Jack Burns. Jag växte upp med min mamma och en styvfar. Min biologiska pappa träffade jag aldrig och jag sa alltid att det inte betydde någonting. Nu kan jag inte förneka det längre. När jag var 39 år gav min mamma mig en bunt brev. De var från min pappa och han ville så gärna ha kontakt med mig. Men min mamma lät honom aldrig få det.

Bröderna stirrade på varandra

– För några år sedan ringde en man som sa att han var min bror. Det visade sig att min pappa hade varit gift fyra gånger och hade tre söner. Jag kommer aldrig att glömma när min bror ringde på dörren och jag såg en man som var oerhört lik mina egna söner. Själv tyckte han att jag liknade vår gemensamme far på äldre dar. Vi sa nästan inte ord under hela kvällen. Vi satt bara och stirrade på varandra.

Nu reser sig Irving och går in i en jättelik sal med massor av maskiner. Han och sonen trampar upp och ned medan de drar i två spakar. Jag ställer mig i en maskin i närheten och nu börjar det brännas. Ska jag våga fråga honom om han i likhet med pojken i boken blivit sexuellt utnyttjad av en äldre kvinna? Jag sneglar på sonen, hoppas han inte lyssnar så noga. Dessutom dånar popmusik i bakgrunden.

– Jo, när jag var elva år var det en äldre kvinna som hade sex med mig. Jag kände mig inte utnyttjad, jag begrep inte vad som hände. Men konsekvensen blev att jag kände en ovälkommen attraktion för äldre kvinnor och skämdes för det. När jag var 23 år fick jag en son och därefter spelade den här skadliga sexuella erfarenheten inte någon större roll.

”Vilken underbar historia”

När John Irving avslutat sitt träningspass går vi upp i receptionen och ser Daniel Westling just försvinna ur lokalen.

Jag berättar att han sannolikt kommer att gifta sig med kronprinsessan Victoria och bli prins, att de förälskade sig i varandra när han började som hennes personliga tränare.

– What a wonderful story! utbrister hela familjen Irving unisont. Det är nästan som på film!

John Irvings boktips till...

Fakta: John Irving

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker