”Jag kunde inte nobba tv”

Peter Englund i hetluften med bok, film och tv-program med Fredrik Lindström

Foto: LOTTE FERNVALL
GOLDEN BOY Vår tids intellektuella Golden boy tvingas hejda sig. – Vägen till olycka är att inte se till vad jag har, utan till vad jag kan få. Eller ännu värre, att tio år senare grubbla över varför jag inte fick det där, säger Peter Englund och lutar sig mot drottning Kristinas 350 år gamla kröningsvagn.

Peter Englund är redan nästan allt.

Men varför skulle en professor, docent, författare, akademiledamot, historiker, journalist och nygift trebarnsfar nöja sig med det?

Nu gör han film och blir programledare också.

Vi är ute på ett vintrigt Ulriksdal för att prata drottning Kristina. Det var här kröningen av 1600-talskvinnan som avsade sig både tro och tron startade.

– Jag är kluven till Kristina. Jag imponeras över hennes knivskarpa intellekt, samtidigt har hon sidor som är direkt motbjudande, säger Peter Englund.

Det vilar inget historiedamm över det kompakta energiknippet Peter Englund. Han pratar mycket om då, men lika gärna om här och nu, och kanske ännu hellre om sedan.

– Jag är van att alltid komma 300 år för sent. Därför känns det skönt att få berätta om det som pågår.

Film om Gulag på väg

Sedan är filmen han hittills talat tyst om och vars manus nu ordbehandlas i datorn. Om tre svenskars flykt från Gulag under sent fyrtiotal.

Peter Englund växte själv upp i ett arbetarhem i Norrbotten. Han blev tidigt trotskist och tydligt engagerad i Kirunasvenskarnas öden.

– Jag kan berätta twisten, om du lovar att inte skriva om den, säger han ivrigt.

Sedan är också i vår. Då börjar inspelningen av programmet ”Världens modernaste land” där han är side-kick till Fredrik Lindström.

– Jag har alltid tackat nej till tv men nu gick det inte att smita längre.

”Vi har bara vråkat en gång”

Här och nu är alltid en torsdag. Det är då vi träffar Peter Englund när han lämnar sitt rödvita bondhus utanför Uppsala för att äta middag på Gyldene Freden med kollegorna i akademin.

Det måste han göra varje torsdag. Resten av livet.

– Det är ett äktenskap du aldrig kan skiljas från. De här människorna ska jag leva med tills jag dör. Vi har hittills bara bråkat på riktigt en gång, om vad kan jag inte säga.

Med sina 48 år är han yngst bland ledamöterna. Den enda som dyker upp i jeans.

– Men jag har slipsen med mig i väskan, det tog ett tag innan jag förstod att det krävdes.

Här och nu är också Josefin. Hon drabbade honom under arbetet med förra kungaboken. Som korrekturläsare hade hon förstås vissa anmärkningar på språket men blev snart uppläxad av professorn.

Gifte sig i höstas

Bland annat skrev han ett snorkigt mejl om att stil minsann var något ”idisynkratiskt”.

Hennes mycket artiga svar innehöll PS:et ”för övrigt stavas idiosynkratiskt så här”.

– Wow tänkte jag: I’m in löööve, och föreslog omgående en lunch, skrattar han.

I höstas gifte de sig. Men bröllopet blev brådstörtat framflyttat då han fick chans att bädda in sig med amerikanska soldater i Irak. Därför stämmer inte datumet i den släta guldringen.

– Det var jag och Josefin, min dotter, prästen och Paul Hansen, fotografen som skulle med. Vi skulle haft en middag men det fanns inte tid. Bagdad väntade.

Är redan mångmiljonär

Då är nästan alltid 1600-tal. Århundradet som Peter Englund gjort till sitt. Nu gör han det aktuellt igen med en historiedokumentär om drottningen som inte ville vara drottning men gärna kung – fast då i Polen.

Den tunna boken är ett beställningsjobb från akademin och utgör ingen milstolpe i Kristinaforskningen.

– Man får välja mellan ytterligheterna, endera gör man det stort och då ska varenda kalsong vara med, eller så koncentrerar man sig på det viktiga.

Akademijobbet blir han inte fet av. En vanlig torsdagkväll ger en veckopeng på knappt 200 kronor. Fast mångmiljonär är han redan på alla historiska bästsäljare.

– Pengarna är fortfarande oskattade. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem, så jag sparar.

Fakta/Peter Englund

Tre svar från Peter Englund

Peter Englunds boktips till...

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker