Spara till pensionen – vilken lögn

Ny bok avslöjar att systemet inte kan ge de pengar man vill ha

Joel Dahlbergs bok Pensionsbluffen börjar bra. På några korta kapitel slår han fast att svenska folket i dag fått ett pensionssystem som inte kan ge de pensioner man vill ha. Från trygg pension har vi gått till fattigpension där en människa som arbetar fyrtio år får några hundralappar mer än en människa som bara har statens garantipension.

Idén att göra om ett gemensamt avgiftsfinansierat system där staten garanterade pension till dagens system där avgifter går till finansmarknaden som ska placera det så smart att löntagarna får ränta på ränta, har visat sig vara en bluff. Pensionerna sänks och kommer fortsätta sänkas eftersom politiken inte har ansvar. Marknaden avgör. Kraschar börsen så kraschar din pension.

I dag går vi mot ett system där människor kanske får ut 50 procent av sin lön i efterhand. Detta gillar inte Dahlberg. Han går envetet igenom hur systemet fungerar i detalj och visar på konsekvensen för löntagarna. Att Pensionsmyndighetens orangea kuvert är rätt meningslös information blir tydligt: Varför i all världen skulle denna myndighet kunna räkna ut en tillväxt trettio år framåt? Hela kuvertet blir en gissningslek.

Men sen tar det stopp för Dahlberg.

Systemet är dåligt, politikerna vill inte ta ansvar för pensionerna, i stället har man skapat ett system där en ”oberoende kraft” ska styra. Alltså finansmarknaden.

Dahlbergs lösning blir därför märkligt nog att förflytta boken om det usla systemet till en bok med placeringsråd och genomgång av fonder. Men här har författaren lika lite att berätta som en normal ”bankrådgivare”. Att ägna kraft åt att försöka få ut mesta möjliga av sin premiepension är trots allt att lura sig själv.

Pension får vi av en enda sak. Skatt. Allt annat är lögn. Dagens pensionärer betalas av dagens skattebetalare, morgondagens pensioner arbetas ihop av morgondagens löntagare.

Det finns inga ”sparade” pensionspengar, det finns bara produktion här och nu och skatt här och nu.

De avgifter du betalar in går inte till ett Joakim von Anka kassavalv som ligger och väntar på dig om 30 år. Det går till dagens pensionärer.

Det är det här som är den verkliga pensionsbluffen. Påståendet att det är dagens ”sparande” som ger utdelning senare.

I själva verket är hela sparandet meningslöst om finansmarknaden kraschar. (pensionskapitalet är den största delen av världens finansspekulation). Det enda som garanterar pension om trettio år är om arbetslösheten är låg då, om energin finns, om solidaritet styr politiken så att man omfördelar från de som arbetar till de som inte längre kan arbeta.

Pension är enbart en fråga om omfördelning. Skatt.

Hela pensionsöverenskommelsen handlar om att undvika skattefrågan och omfördelningen. De borgerliga trodde nog att om alla spekulerar i aktier så skulle det skapa mer jobb och därmed på sikt mer resurser att omfördela. Det är deras ideologi som grusades sönder 2008 med ett generande finanssammanbrott.

Vad de socialdemokratiska ledarna tänkte är mer obegripligt. Man gav bort den offentliga sektorns investeringskapital till en girig finansmarknad, vad trodde man skulle hända?

Dahlberg visar att pensionsbluffen pågår år från år med dagens system.

Men han diskuterar inte varför.Och det gör boken mindre intressant.

Johan Ehrenberg