Bästa köpen på bokrean

BOKRECENSIONER

Ingalill Mosander ger sina fem bästa tips

Om precis en vecka, torsdagen den 23 februari, drar bokrean igång.

Aftonbladets Ingalill Mosander ger sina fem bästa tips.

●För historieintresserade

Simon Sebag Montefiore: Stalin

Förr: 380 Kr

Nu: 129 kr

En blodig såpa. En bisarr korsning mellan "Vita huset" och "Tillsammans".

Kommunismens sammanbrott innebar att arkiv med hemlighetsstämplat material öppnades, vilket gjorde det möjligt för författaren att komma Sovjets forne diktator och massmördare in på livet. Med skräckblandad förtjusning och stigande häpnad sträckläste jag denna tegelsten på nästan 700 sidor och kan bara kostatera att boken är ett mästerverk.

●För biografiälskare

Bob Dylan: Memoarer, Första delen

Förr: 304 kr

Nu: 59 kr

Jo, jag vet att han anses som en av världens mest framstående artister. Men själv har jag inte haft något särskilt förhållande till honom förrän jag började läsa hans memoarer. Efter första sidan var jag fast. Han skildrar New York på 1960-talet, sina första steg i musikbranchen, människorna på klubbarna, kärleksaffärerna - vem hade kunna ana att denne surkart kunde skriva så förtrollande?

●För spänningssökare

Giles Blunt: Fruset offer

Förr: 253 kr

Nu: 89 kr

Det finns rader som är så ruggiga att jag lade boken åt sidan. Men jag drogs obönhörligt tillbaka in i texten, handlingen blev alltmer gastkramande och jag fascinerades av det kärva, iskalla kanadensiska landskapet och den luttrade befolkningen.

En tolvårig indianflicka hittas mördad och hennes kropp tyder på att hon utsatts för bestialisk tortyr. Kort därefter försvinner ytterligare tre ungdomar. Ingenting för räddhågsna, men vill ni läsa en riktigt rysare är det här boken.

●För matglada

Bonniers Kokbok

Förr: 617 kr

Nu: 149 kr

Ett av reans stora fynd! Denna klassiker har utkommit i flera skepnader men ingen av de tidigare slår detta praktverk, som fungerar utmärkt såväl som inspirationskälla som uppslagsbok. Här finns precis ALLT man behöver veta för att kunna laga god mat till vardag och fest. Och kan man annat än älska en kokbok med följande programförklaring: "Tillvarons mening har aldrig varit att leva torftigt bara för privilegiet att få dö med normala blodvärden."

●För barn

Christine Nöstlinger: Burkpojken

Förr: 168 kr

Nu: 59 kr

Fru Berlotti är ganska nöjd med livet så länge hon slipper städa och får röka sina cigarrer. Minst av allt vill hon ha en unge på halsen. Därför blir hon mycket förvånad när hon via posten erhåller ett stort paket, som innehåller en sjuårig pojke - extremt väluppfostrad och prydlig.

En sanslöst rolig och lätt anarkistisk berättelse om plötslig moderskärlek, strikta borgerliga ideal och hur man förvandlar ett litet dygdemönster till en korsning mellan Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump. Från 7 år.

Läs mer:

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker