Studentens poetiska tid

Petter Lindgren läser om Anna Rydstedt

Foto: Nina Södergren
Anna i Lund är en liten bok om poeten och ölänningen Anna Rydstedt (1928–1994)

avPetter Lindgren

BOKRECENSIONER

Anna i Lund (Ellerströms) heter en liten bok om poeten och ölänningen Anna Rydstedt (1928–1994) och hennes år som student i Lund där hon kom att bli en del av den litterära krets som kallas för Lundaskolan, tillsammans med bland andra Majken Johansson och Bo Strömstedt.

Rydstedt ville utbilda sig till präst men kyrkan och den svenska lagstiftningen ville annat, en besvikelse som kommer till uttryck i hennes debutdiktsamling Bannlyst prästinna från 1953 (Bonniers). Innan dess och under följande år i Lund hann hon dock publicera både dikter, prosatexter och recensioner i bland annat Kvällsposten, Femtiotal och studenttidningen Lundagård, texter av vilka ett urval presenteras i Anna i Lund, med förord och kommentarer av bokens redaktör och förläggare Jonas Ellerström.


Här finns förstudier till dikterna i debuten, men också sådant som förebådar det mer nedtonade tilltalet i uppföljaren Lökvår från 1957 (Bonniers).

Mest intagande är kanske Rydstedts tidiga diktförsök, samtliga med anknytning till poetens boende på ett studenthem i femtiotalets början.

Så här kan det låta, en snutt betitlad ”Maj-Britt i snö”: Av ett tillräckligt stort antal / mjuka snöflingor kan en söt / och leende flicka förfärdiga en / boll om vars utomordentliga / hårdhet och kyla fotografen / än så länge ingenting vet

ARTIKELN HANDLAR OM

Poesi